Frågor och svar om klimatmötet COP28 i Dubai

I år hålls FN:s klimatmöte i Dubai. Det kommer att handla om pengar, utsläpp och framtiden. Och i kulisserna kanske också om att mötet hålls i en stat som är byggd på oljepengar och är en symbol för lyxkonsumtion.

ANNONS
|

Mellan den 30 november och 12 december hålls FN:s klimatmöte i Dubai i Förenade Arabemiraten. Bland de ministrar, forskare, journalister och aktivister som åker dit finns en svensk delegation. Men varför hålls det i en oljestat, hur ser Sveriges roll ut och kommer det att bli protester? GP svarar på några frågor inför COP28.

Vilka är de hetaste frågorna på klimatmötet COP28?

Den globala översynen, på engelska The Global Stocktake (GST), lyfts av många som det allra viktigaste på mötet. Det är en översyn av hur det globala klimatarbetet går i relation till Parisavtalet.

Alla länder ska ha lämnat in sina åtaganden, alltså deras bidrag till att minska uppvärmningen. Detta ska ske var femte år, och i år görs det för allra första gången. Förhoppningen är att den ska ge länderna en riktning inför arbetet med nya åtaganden som ska lämnas in om ett par år. Med andra ord: att ambitionerna ska höjas.

ANNONS

Precis som förra året kommer det också bli stort fokus på finansiering. Pengar ska samlas in både till klimatanpassning för att förhindra konsekvenserna av uppvärmningen och till de som redan drabbats av klimatkatastrofer. Men vem som ska betala och vem som ska få ta emot pengar är fortfarande inte skrivet i sten.

Koldioxidinfångning väntas också bli ett diskussionsämne. Alla länder är inte överens om hur eller om infångning av växthusgaser ska få användas för att kompensera för utsläpp.

Hur viktigt är det här mötet?

Ordföranden för mötet, Sultan Ahmed al Jaber, menar i ett uttalande att COP28 är viktigt eftersom inget land kan hantera klimatproblematiken på egen hand. Han tillägger att den globala översynen har potential att bli en vändpunkt vid en kritisk tidpunkt i vår historia.

EU ser det som en möjlighet att accelerera klimatarbetet och försöka driva på för mer förnybara bränslen.

Forskare inom klimatpolitik och -ekonomi lyfter också den globala översynen som viktig, men inte bara resultatet av den utan också vad det globala politiska toppmötet gör med resultatet. Rapporten kan antingen driva på klimatarbetet eller bara bli ännu en rapport som läggs till handlingarna.

De sammanfattningar som publicerats hittills visar att världen inte kommer att klara att hålla Parisavtalets mål om max 1,5 graders, eller ens 2 graders, uppvärmning med dagens ambitionsnivåer.

ANNONS
Sameh Shoukry, Egyptens utrikesminister, var ordförande under COP27 i Sharm el-Sheikh Egypten
Sameh Shoukry, Egyptens utrikesminister, var ordförande under COP27 i Sharm el-Sheikh Egypten Bild: Sanna Tedeborg

Vad kom man överens om i Sharm el-Sheikh förra året?

Det som beskrevs som den största framgången efter Egypten var att man kom överens om en fond för det som kallas ”Loss and damage”, eller klimatskador. Fattiga länder som drabbats hårdast ska kunna ansöka om pengar och bli kompenserade för skador som orsakats av den globala uppvärmningen.

Under året har en kommitté tagit fram ett förslag om hur den här fonden ska hanteras. Det är något som ”kan komma att vara lite svårsmält för vissa länder”, säger Mathias Fridahl, klimatpolitisk forskare vid Linköpings universitet. Knäckfrågan som är kvar till årets möte är vilka som kan få pengar och vilka som ska betala.

Man lyckades dock inte ta bort subventioner för fossila bränslen och diskussioner om huruvida fossila bränslen ska ”fasas ut” eller ”fasas ner” och vilka bränslen som ska innefattas fick inte sitt avslut – något som sannolikt kommer att komma upp även under årets möte.

Medverkar klimatminister Romina Pourmokhtari?

Statsministern Ulf Kristersson kommer att besöka mötet, men Sverige skickar också en delegation från klimat- och näringslivsdepartementet. Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari är på plats under andra halvan av mötet.

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari och Mattias Frumeries, chefsförhandlare för svenska delegationen, kommer att medverka även i Dubai.
Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari och Mattias Frumeries, chefsförhandlare för svenska delegationen, kommer att medverka även i Dubai. Bild: Sanna Tedeborg

Men Sverige har också en chefsförhandlare och flera andra förhandlare, som sitter med i olika diskussioner och för Sveriges eller EU:s talan. Eftersom Sverige är med i EU har vi skrivit under de unionsgemensamma målen – som blev klara tidigare i höst.

ANNONS

De har fokus att trappa upp takten mot klimatneutralitet, stegra mängden förnybar energi och fasa ut fossila bränslen, samt öka finansieringen till klimatskador.

Klimatmötet hålls i Dubai, en oljestat, varför?

Det har kommit kritik mot att klimatmötet, som ska leda till att den globala uppvärmningen saktas ner, hålls av en av världens största utsläppare och en storproducent av fossila bränslen. Ordföranden för mötet är Sultan Ahmed al Jaber, han är motsvarande näringsminister i Förenade Arabemiraten, men också vd för ett statligt oljebolag och ledamot för ett statligt bolag för förnybar energi. Det förstnämnda planerar att öka sin oljeproduktion.

Före oljefyndigheterna i Persiska viken var städer som Abu Dhabi och Dubai fattiga ökenstater som försörjde sig på fiske. I dag, cirka 50 år senare, har de använt oljepengar för att bygga upp emiraten. Abu Dhabi har mer olja än Dubai, som i sin tur satsat mer på att bygga upp turismen och fastighetsbranschen. Att de båda levt upp med hjälp av pengar från olja och gas är det ingen tvekan om.

Kritikerna lyfter att det finns en risk att förhandlingarna påverkas av fossilindustrins starka närvaro. Men mötet roterar mellan FN:s olika regioner: Afrika, Asien, Sydamerika, Karibien, Central-, Öst- och Västeuropa och en grupp med övriga. Förra året hölls mötet i Sharm el-Sheik för Afrikas räkning och i år är det Dubai för Asien.

ANNONS
På COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten fick ackrediterade aktivister hålla planerade protester inom mötesområdet.
På COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten fick ackrediterade aktivister hålla planerade protester inom mötesområdet. Bild: Sanna Tedeborg

Kommer det att bli protester under mötet?

Spontana och icke-tillståndsgivna protester eller demonstrationer är förbjudna i Förenade Arabemiraten, men det är tillåtet att samlas. Tidigare i år gick dock landet tillsammans med FN ut med ett gemensamt uttalande. Där skrev de att det kommer att finnas utrymme för klimataktivister att ”samlas fredligt och göra sina röster hörda”.

FN:s klimatchef Simon Stiell sa då att de skulle försäkra sig om att FN:s värderingar upprätthålls under mötet och att ungas, kvinnors, lokalbors, urfolks och de som drabbas hårdast av klimatförändringarnas röster ska få höras.

Men hur möjligheterna att protestera ser ut i praktiken och hur sådana eventuella protester kommer att bemötas återstår att se. I Egypten, där det finns liknande förbud, förra året fick aktivister protestera på avsatt tid inne på mötesområdet.

En del miljöorganisationer har valt bort mötet i år, hur kommer det sig?

Svenska Naturskyddsföreningen är en av de organisationer som har valt att inte åka till klimatmötet i år. Karin Lexén, generalsekreterare, förklarar att hon kommer att följa mötet digitalt och att de gjort det valet av flera olika anledningar.

– Vi bojkottar inte, det är mer en prioritering när många saker behöver göras samtidigt, säger hon.

Karin Lexén tillägger att de dock är kritiska till att mötet hålls just i Dubai och leds av Sultan Ahmed al Jaber. De tror också att det kan bli svårt för civilsamhället att göra sina röster hörda. Att man måste flyga till Dubai är också en faktor.

ANNONS

Inte heller WWF Sverige kommer att åka, men det handlar inte heller om någon bojkott, organisationen kommer att ha en stor global delegation på plats. Anledningen till att det inte är några svenskar som åker är att WWF är restriktiv med sin koldioxidpåverkan och att det är svårt att ta sig till Dubai från Sverige utan att flyga.

Runt om i världen är det dock flera miljöaktivister och organisationer som höjt rösten för att uppmana till en bojkott. Många av dem menar att det undergräver FN:s förtroende i klimatfrågan att hålla ett klimatmöte i en oljestat med en olje-vd som ordförande.

Följ GP:s rapportering från klimatmötet i Dubai via artikelserien Klimatmötet COP28 eller att följa taggen klimat.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Klimatrapport: Sveriges klimatpolitik otillräcklig

LÄS MER:Fem faktorer som kan ha utlöst skredet vid E6

LÄS MER:Svenska turister flyr från regn till extremhetta

LÄS MER:Nya miljökrav kan bli miljonsmäll för villaägare

LÄS MER:Här kan det bli vindkraft till havs utanför Västkusten

ANNONS