Kungaparet kommer till Göteborg på söndag och kommer att delta på stadens 400-årsjubileumsfirande i Frihamnen.
Kungaparet kommer till Göteborg på söndag och kommer att delta på stadens 400-årsjubileumsfirande i Frihamnen. Bild: Paul Wennerholm

Vems jubileum är det vi firar, egentligen?

Blicken vänds från stadens jubileum till regentens egna, skriver Johanna Vinterhav och Malin Michaelsson, Republikanska föreningen.

ANNONS

Göteborg har en verklig anledning att fira. Staden fyller 400 år! Göteborgare, ut och fira! Fyll gator och torg. Vi är alla en del av staden, vi som fyller staden med liv.

Jubileet firas med pompa och ståt, musikevenemang, invigning av nya platser i staden, mat, dryck, dans – en riktig folkfest. Storstilad invigning av Hamnbadet och Jubileumsparken förrättas av kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas (S).

Men vad gör Carl Gustaf Bernadotte och fru Silvia Bernadotte, även kända som kungaparet, här i Göteborg just på stadens stora dag? De har inte kommit för att fira stadens jubileum, nej, de vill ha uppmärksamheten för egen del. Herr Bernadotte har uthärdat 50 år på jobbet och tänker inte pensionera sig. Hästarna ryktas och galavagnen putsas, gator stängs av, tal ska hållas. Fokus flyttas. Carl Gustaf gör Sverigeturné för att fira sina 50 år på tronen. Blicken vänds från stadens jubileum till regentens egna.

ANNONS

Sverige är nästan en demokrati, eftersom monarken ärver sin titel på livstid och överlämnar den till sitt äldsta barn. Folket får aldrig en chans att välja sin statschef. Eller välja bort. När blir Sverige en fullvärdig demokrati med folkvald statschef?

Johanna Vinterhav och Malin Michaelsson, Republikanska föreningen Göteborg

LÄS MER:Grattis Göteborg – gratis GP till alla i en vecka

LÄS MER:Tältet rest i Frihamnen inför Göteborgs jubileumsfestival

LÄS MER:Snart öppnar det nya badet i Frihamnen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS