Kungaparet kommer till Göteborg på söndag och kommer att delta på stadens 400-årsjubileumsfirande i Frihamnen.
Kungaparet kommer till Göteborg på söndag och kommer att delta på stadens 400-årsjubileumsfirande i Frihamnen. Bild: Paul Wennerholm

Vems jubileum är det vi firar, egentligen?

Blicken vänds från stadens jubileum till regentens egna, skriver Johanna Vinterhav och Malin Michaelsson, Republikanska föreningen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Göteborg har en verklig anledning att fira. Staden fyller 400 år! Göteborgare, ut och fira! Fyll gator och torg. Vi är alla en del av staden, vi som fyller staden med liv.

Jubileet firas med pompa och ståt, musikevenemang, invigning av nya platser i staden, mat, dryck, dans – en riktig folkfest. Storstilad invigning av Hamnbadet och Jubileumsparken förrättas av kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas (S).

Men vad gör Carl Gustaf Bernadotte och fru Silvia Bernadotte, även kända som kungaparet, här i Göteborg just på stadens stora dag? De har inte kommit för att fira stadens jubileum, nej, de vill ha uppmärksamheten för egen del. Herr Bernadotte har uthärdat 50 år på jobbet och tänker inte pensionera sig. Hästarna ryktas och galavagnen putsas, gator stängs av, tal ska hållas. Fokus flyttas. Carl Gustaf gör Sverigeturné för att fira sina 50 år på tronen. Blicken vänds från stadens jubileum till regentens egna.

ANNONS

Sverige är nästan en demokrati, eftersom monarken ärver sin titel på livstid och överlämnar den till sitt äldsta barn. Folket får aldrig en chans att välja sin statschef. Eller välja bort. När blir Sverige en fullvärdig demokrati med folkvald statschef?

Johanna Vinterhav och Malin Michaelsson, Republikanska föreningen Göteborg

LÄS MER:Grattis Göteborg – gratis GP till alla i en vecka

LÄS MER:Tältet rest i Frihamnen inför Göteborgs jubileumsfestival

LÄS MER:Snart öppnar det nya badet i Frihamnen

ANNONS