Iransk polis griper och till och med skjuter de personer som protesterar för att uppmärksamma Mahsa Aminis död, skriver insändarskribenten.
Iransk polis griper och till och med skjuter de personer som protesterar för att uppmärksamma Mahsa Aminis död, skriver insändarskribenten. Bild: Francisco Seco

Svensk feministisk utrikespolitik finns bara på papper

De flesta världsledare och företrädare för feministiska rörelser har fördömt regimens brutala behandling av demonstranterna, skriver Kaveh Khodakaram.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Ann Linde skriver på sitt Facebook att Sverige bedriver en feministisk utrikespolitik. Det låter fint på pappret. Efter FN-mötet i fredags skrev hon: ”Den stora salen där vi hade seminariet var fullsatt - det är otroligt att den svenska feministiska utrikespolitiken har dragit till sig så mycket uppmärksamhet och spridits så brett de senaste åren”. Samtidigt grips och beskjuts tjejer av ”moralpolisen” på Irans gator. Tjejer som fredligt demonstrerar för den enkla rättigheten att själva få bestämma över sin klädsel.

De flesta världsledare och företrädare för feministiska rörelser har fördömt regimens brutala behandling av demonstranterna. Men från svenskt håll är det tyst! Det är beklagligt att se mina landsmän riskera sina liv för kvinnors rättigheter på Irans gator, samtidigt som Ann Linde får stå och stoltsera sig i rampljuset för en påstådd feministisk utrikespolitik. Detta kanske bara gäller länder där de svenska ekonomiska intressena inte är hotade. Hyckleri!

ANNONS

Det är dags att regeringen agerar. Det största brottet mot kvinnor och kvinnors rättigheter pågår just nu i Iran. Ann Linde, vi inväntar din kommentar!

Kaveh Khodakaram, överläkare Sahlgrenska

LÄS MER:32-åriga Mariam inifrån Iran: ”Finns ingen barmhärtighet”

LÄS MER:Protestvågen i Iran: Detta har hänt

LÄS MER:Röster från manifestationen: ”Mahsas död blev droppen”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS