Det är så tragiskt att se hur Ukrainas folk lider. Man frågar sig vad finns det till slut kvar att kämpa för? skriver Kristina Lanestrand.
Det är så tragiskt att se hur Ukrainas folk lider. Man frågar sig vad finns det till slut kvar att kämpa för? skriver Kristina Lanestrand. Bild: Evgeniy Maloletka

Som att leka med elden att tvinga Putin till underkastelse

Finns det inte någon som kan dra i nödbromsen? Innan det är för sent, skriver Kristina Lanestrand.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Varför talar ingen längre om fred och nedrustning? Är det av rädsla för att bli kallad Putin-vän? Jag har aldrig varit så rädd. Rädd för att vårt lilla land, som så länge klarat sig undan krigets fasor, håller på att dras in i en stormaktskonflikt som i värsta fall slutar med ett världskrig.

Så gott som alla svenska politiker har satt sig över demokratin, utnyttjat människors rädsla för att driva igenom ett medlemskap i Nato. Magdalena Andersson har svikit den långa kampen för fred som många kvinnor, inte minst inom socialdemokratin, drivit med framgång. De kämpade för nedrustning av kärnvapen och länge såg det ut som vi var på rätt väg. Finns det inga som jobbar för fred längre?

ANNONS

Nu hörs bara vapenskrammel och upprustning. ”Tillsammans är vi starka”, påstår man. Det talas om hjältemod i Ukraina. Alla hejar på och skickar mer vapen. Mer dödande. In i återvändsgränden.

Det är så tragiskt att se hur Ukrainas folk lider. Man frågar sig vad finns det till slut kvar att kämpa för? Ett traumatiserat folk och ett land i ruiner. Europas bördigaste jordar skövlade, förgiftade och minerade. Frihet? Till vad när man förlorat sina käraste.

EU:s strategi går ut på att tvinga Putin till underkastelse. Det är att leka med elden om han är lika galen som det påstås. Han har flera gånger hotat att ta till kärnvapen. Det kan han mycket väl göra om han blir tillräckligt trängd. Priset är för högt för att chansa. Finns det inte någon som kan dra i nödbromsen? Innan det är för sent.

Kristina Lanestrand

LÄS MER:Putin i intervju om kriget i Ukraina: Allt går enligt plan

LÄS MER:Putin tappade humöret – skällde ut minister

LÄS MER:Fem punkter: Slaget om Soledar

ANNONS