Putin blev märkbart irriterad under årets första regeringsmöte.
Putin blev märkbart irriterad under årets första regeringsmöte. Bild: Skärmavbild

Putin tappade humöret – skällde ut minister

Putin ledde ett möte med den ryska regeringen under onsdagen. Det hela förlöpte normalt, fram tills presidenten ilsknade till över bristen på flygplansbeställningar.
– Det måste vara klart inom en månad! sa han skarpt till industriminister Denis Manturov.

ANNONS
|

Under ett digitalt möte med den ryska regeringen, det första för året, tappade president Vladimir Putin tålamodet med industriminister Denis Manturov. Putin ville ha en redogörelse om den ”brådskande frågan” om uppdateringen av flygplansflottan.

Efter ett anförande där Manturov optimistiskt redogjorde för läget tog Putin upp bristen på flygplansbeställningar från staten.

– Det finns fortfarande företag som inte har fått några beställningar på länge. Alltför länge. Företag måste förstå vad de har att arbeta med, de måste anställa arbetskraft, underhålla eller expandera sina fabriker. Förstår du? De måste förstå hur många militära farkoster som kommer att beställas och hur många civila. Vissa företag har inte en enda beställning för 2023, sa Putin.

ANNONS

Den ryske presidenten var synbart irriterad. Den ryska flygsektorn är belagd med sanktioner sedan kriget i Ukraina bröt ut, och Moscow Times har rapporterats om hur flygbolag tvingas ”slakta” avställda flygplan för reservdelar.

– Förstår vi inte vilka omständigheter vi lever i? Jag ber dig att ordna det här inom en månad, okej?

”Samordna med militären”

Manturov svarade att man skulle göra sitt bästa tillsammans med ”kollegorna i näringslivet”, men det föll inte Putin på läppen.

– Nej, försök inte göra ditt bästa, utan gör det inom en månad. Det måste vara klart inom en månad, inte längre, okej? sa Putin, och instruerade Manturov att samordna flygplansbeställningar med militären.

LÄS MER:Striderna om Soledar är krigets "blodigaste"

LÄS MER:Ny stabschef i den ryska militären

LÄS MER:Ryska medier spred falska Sverige-uppgifter

ANNONS