Vad säger det om en stad om vi inte kan ta oss an ens ett litet centralt torg som Grönsakstorget som tjänat som bilparkering i decennier, skriver Lisa Stenberg.
Vad säger det om en stad om vi inte kan ta oss an ens ett litet centralt torg som Grönsakstorget som tjänat som bilparkering i decennier, skriver Lisa Stenberg. Bild: Måns Langhjelm

Övergivna platser skrattar medborgarna i ansiktet

Vad säger det om en stad om vi inte kan ta oss an ens ett litet centralt torg som Grönsakstorget som tjänat som bilparkering i decennier, skriver Lisa Stenberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Öppet brev till Göteborgs beslutsfattare:

Vad tar ni, stadens beslutsfattare, för ansvar för att läka ihop de många sorgligt övergivna platser i centrala Göteborg som likt oläkta sår i stadsrummet står och hånskrattar oss medborgare i ansiktet år efter år, decennium efter decennium, utan att något händer?

Listan börjar bli lång:

*Cirkustomten, nedanför Stadsbiblioteket, är fortsatt ett parkeringshus trots det uppenbara paradläget.

*Skanstorget har i decennier varit en otrygg plats för bilar – inget händer.

*Skeppsbron som sedan tjugo år väntar på att ”göteborgarna ska få kontakt med vattnet” som det heter i tjusiga sammanhang– men i stället främst tycks ha blivit ett slagträ i det politiska käbblet-

ANNONS

*Grönsakstorget, fortsatt och alltjämt en oerhört ful parkeringsplats trots löften från bland annat stadsarkitekt och politiker att ta hand om denna unika plats.

*Kungstorget – en historisk och vacker plats, helt ägd av bilismen och den heliga bilparkeringens lagar.

*Heden – här finns möjligheten att förtäta och bidra till ett riktigt stadsliv på Avenyn genom att åtminstone bygga bostäder i några kvarter – visst, här sker en upprustning av miljön för 400 miljoner kronor – men det som verkligen saknas är människor, ett organiskt folkliv, och för det krävs förtätning av närområdet.

Vad säger det om en stad om vi inte kan ta oss an ens ett litet centralt torg som Grönsakstorget som tjänat som bilparkering i decennier?

På senare tid har många av stadens politiker blivit alltmer aktiva i den heta arkitekturdebatten om fult och vackert och modernt och klassiskt – jag tycker framför allt att politikerna ska ta ansvar för alla dessa glömda, sorgligt övergivna platser som har en sådan potential – det har vi göteborgare rätt att kräva av er.

Till beslutsfattare i Göteborg vill jag säga: gärna en eldig arkitekturdebatt, men först ett rejält omtag för alla sår i stadsrummet!

Lisa Stenberg

Göteborg

LÄS MER:Oldsberg om Heden: Man ska akta sig för att bygga där

LÄS MER:Dialogen om Heden görs om igen

LÄS MER:Låt Skanstorget förbli ett torg

ANNONS