Regeringen måste pressa Turkiet att lämna ut den så kallade ”kurdiska räven”, tycker Niclas Kuoppa.
Regeringen måste pressa Turkiet att lämna ut den så kallade ”kurdiska räven”, tycker Niclas Kuoppa. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nu är det Sveriges tur att sätta press på Turkiet

Med sitt våld kan den så kallade ”kurdiska räven” påverka svenskars tillit till staten”, skriver Niclas Kuoppa.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Ulf Kristerssons regering måste pressa Turkiet att lämna ut den så kallade ”kurdiska räven” som misstänks för att styra delar av knarkhandeln och anstifta sprängningar och skjutningar i Sverige. Detta misstänks gängledaren göra från Turkiet tack vare det turkiska medborgarskap han tilldelades ifjol och frånvaron av utlämningsavtal mellan Sverige och Turkiet.

Med sitt våld kan den här mannen påverka svenskars tillit till staten, föda motsättningar gentemot kurder och ökar toleransen för eftergifter gentemot Turkiet i spelet om svenskt Nato-medlemskap. Inget av detta vore i svenskt intresse, men däremot i Turkiets, och måste motverkas.

Vår regering bör söka stöd bland både Nato- och EU-medlemmar med argumentet att våldet i Sverige är en gränsöverskridande säkerhetsfråga. De kriminella nätverken agerar i många länder och deras ambitioner att expandera kan medföra att våldet sprider sig och utvecklas till terrorism mot politiker, rättsvårdande myndigheter och medborgare.

ANNONS

Ett påtryckningsmedel för Sverige och EU vore att villkora försäljningen av krigsmateriel och förmå USA att göra det samma med försäljningen av stridsflyg till Turkiet. Gränsöverskridande kriminalitet kräver gränsöverskridande samarbete mellan demokratierna, speciellt när gangsterregimer erbjuder gangsters en skyddad hamn.

Niclas Kuoppa

LÄS MER:800 kilo av "Kurdiska rävens" knark i beslag

LÄS MER:Turkiet förblir fristad för svenska kriminella

LÄS MER:Experten: Moderaterna kan varken vinna eller förlora på Nato

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS