Nästa år kommer linje 5 att ha tre hållplatser färre men spårvagnarna som trafikerar linjen kommer att vara längre.
Nästa år kommer linje 5 att ha tre hållplatser färre men spårvagnarna som trafikerar linjen kommer att vara längre. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Nödvändigt att lägga ner vissa hållplatser

Att ta bort hållplats Sanatoriegatan baseras på det låga resandet, skriver Torvald Asplund i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

27/8 Förläng hållplatsen Sanatoriegatan och behåll den

För att locka nya resenärer till kollektivtrafiken behöver vi göra plats för fler ombord och samtidigt erbjuda snabbare resor. Det finns ett mål om att korta restiderna med 20–25 procent fram till 2035. Redan nästa år kommer vi att börja trafikera linje 5 och 11 med nya 45 meter långa spårvagnar. Inför förändringen kommer majoriteten av hållplatserna längs med linje 5 att förlängas men tre planerar vi att ta bort.

Att ta bort hållplats Sanatoriegatan baseras på det låga resandet till och från hållplatsen och på avståndet till närliggande hållplatser, det är cirka 300 meter till båda de närliggande hållplatserna Solrosgatan och Virginsgatan. Det blir något längre för boende i de nya områdena som du nämner, cirka 150 meter längre, till närmaste spårvagnshållplats jämfört med i dag. För de som tycker att det blir en allt för lång sträcka att gå hänvisar vi till Studiegången, som är närmaste busshållplats, där linje 17 i rusningstrafik går var fjärde minut.

ANNONS

Utöver resandet har vi också analyserat stadsutveckling i närområdet samt trygghet och tillgänglighet.

Torvald Asplund, avdelningschef samhällsutveckling Västtrafik

LÄS MER:Västtrafiks förslag: Dra in fyra hållplatser i Göteborg

LÄS MER:Västtrafik köper ytterligare 20 superlånga spårvagnar

LÄS MER:Så ansöker du om ersättning från Västtrafik

ANNONS