Västtrafik har ett nytt förslag om att dra in fyra hållplatser i samband med att de nya spårvagnarna ska börja köras.
Västtrafik har ett nytt förslag om att dra in fyra hållplatser i samband med att de nya spårvagnarna ska börja köras. Bild: Sanna Tedeborg

Västtrafiks förslag: Dra in fyra hållplatser i Göteborg

När de nya, långa spårvagnarna kommer till Göteborg behöver ungefär hälften av hållplatserna förlängas. Nu har Västtrafik ett förslag på ytterligare en anpassning: att ta bort fyra hållplatser.
– Vi har stor förståelse för att man som enskild resenär kommer att tycka att det är tråkigt, säger Västtrafiks presschef Mette Ramquist.

ANNONS
|

60 stycken nya, 45 meter långa spårvagnar är på gång till Göteborg. De nya spårvagnarna ska börja köras nästa sommar – linje 5 och 11 är först ut, eftersom Västtrafik har bedömt att det är linjer som många reser med.

För att kunna trafikera sträckorna behöver ungefär hälften av hållplatserna förlängas. Nu kommer Västtrafik med ett förslag på ytterligare en anpassning – att ta bort fyra hållplatser:

Ättehögsgatan, Sanatoriegatan och Bäckeliden på linje 5 samt Roddföreningen på linje 11.

Västtrafik har gjort en utredning där man har tittat på hur de kan arbeta för att korta restiderna och öka platskapaciteten på spårvagnarna. Där har alla hållplatser på linje 5 och linje 11 analyserats.

ANNONS

Till exempel visar utredningen att resan mellan Kaggeledstorget och Sankt Sigfrids plan med linje 5 kommer att ta 11 minuter i stället för nuvarande 13, om förslaget blir av.

– Vi har analyserat avstånd till närliggande hållplatser, planerad statsutveckling i närområdet kring hållplatserna, på- och avstigande, tillgänglighet och trygghet till och från hållplatserna, säger Västtrafiks presschef Mette Ramquist och fortsätter:

– Då har vi kommit fram till att det är fyra hållplatser på linje 5 och 11 som dels ligger för tätt, dels har de relativt få på- och avstigande.

Västtrafik: ”Stor förståelse”

På hållplatserna som kan påverkas av förslaget ska det enligt Västtrafik vara färre än två på- och avstigande per tur. Majoriteten av de boende i de aktuella områdena väljer andra hållplatser än just de fyra som kan dras in, säger presschefen.

Mette Ramquist är presschef på Västtrafik.
Mette Ramquist är presschef på Västtrafik. Bild: Eddie Lothman

Har ni förståelse för att det kan bli besvärligt för folk som är vana vid att åka härifrån?

– Även om det är relativt få på- och avstigande så kommer vi inte ifrån att det här är en försämring för just dem. Vi har stor förståelse för att man som enskild resenär kommer att tycka att det är tråkigt och praktiskt jobbigt att få längre till sin hållplats.

ANNONS

Förslaget har presenterats för politikerna i Stadstrafikforum för Göteborg, Mölndal och Partille under sommaren.

Det är Västtrafik som fattar beslutet, men kollektivtrafikbolaget säger att de vill göra det i samförstånd med politikerna för att underlätta för invånarna att kunna resa effektivt.

Beslutet kommer att fattas i höst och om förslaget blir av kommer det att ske nästa sommar.

Avstånd till närliggande hållplatser

Ättehögsgatan: cirka 400 m till Kaggeledstorget och cirka 250 m till Munkebäckstorget.

Sanatoriegatan: cirka 300 m till Solrosgatan och cirka 250 m till Virginsgatan.

Bäckeliden: cirka 400 m till Ekmanska och cirka 300 m till Sankt Sigfrids plan.

Roddföreningen: cirka 400 m till Långedrag och cirka 500 m till Saltholmen.

Källa: Västtrafik

LÄS MER:Västtrafik köper ytterligare 20 superlånga spårvagnar

LÄS MER:Stora neddragningar hotar spårvagnstrafiken i Göteborg

LÄS MER:Här är spårvagnslinjerna i Göteborg som blir kortare

LÄS MER:Göteborgs spårvägar: Förarbristen kan vara löst om ett år

ANNONS