Vid ett maktskifte vill Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, minska biståndet till Palestina.
Vid ett maktskifte vill Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, minska biståndet till Palestina. Bild: Henrik Montgomery/TT

Moderaternas utspel om Palestina är osmakligt

Motiveringarna till minskat bistånd till Palestina är de gamla vanliga: palestinsk korruption och brist på demokrati, skriver Kerstin Dahlberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Samtidigt som vi nåddes av nyheten om vapenvila mellan militärmakten Israel och Hamas, som styr i Gaza, kom beskedet från Moderaterna om minskat bistånd till Palestina vid en eventuell valseger nästa år.

Uppenbarligen förväntar sig Moderaterna att vinna poäng på det nuvarande kaoset. Utspelet måste ha initierats och formulerats medan bomberna föll över de inspärrade människorna i, det av Israel blockerade, Gaza. 232 dog, varav 65 barn. Den materiella förödelsen blev enorm och den räkning som borde skickas till Israel får som vanligt betalas av övriga världen – allt medan Israel fortsatt gynnas av förmånliga handels- och samarbetsavtal. Dylika borde Moderaterna sätta stopp för i stället för att slå på dem som redan ligger: palestinierna.

ANNONS

Motiveringarna till minskat bistånd är de gamla vanliga: palestinsk korruption och brist på demokrati. De upprepas som ett mantra. Att Israels premiärminister står åtalad för just korruption har Moderaterna tydligen missat.

LÄS MER:Tusentals i protest mot Netanyahu

Att palestinsk korruption är det enda som saboterar svenska biståndssatsningar stämmer inte. Israel demolerar dem utan respekt. Jag har sett det med egna ögon i byn Khirbet Tana, där inte ens svenska flaggan på bulldozrade fårstall skonades.

Demokratins glans har fläckar. I det internationella demokratiindex som Economist Intelligence Unit presenterade hamnade Israel på 28:e plats – det är en ”demokrati med anmärkningar”.

Det finns förbättringar att göra inom Palestina. En förutsättning för förbättringar är dock att Israels ockupation upphör, liksom blockaden av Gaza. Grundproblemet är Israels folkrättsbrott: ockupationen. Den måste hävas, inte biståndet till Palestina.

Kerstin Dahlberg

LÄS MER:M vill minska biståndet till Palestina

LÄS MER:Israel och Hamas enas om eldupphör

LÄS MER:FN: Eldupphöret måste följas fullt ut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS