Älgarna har inte visat aggressivitet, menar insändarskribenten.
Älgarna har inte visat aggressivitet, menar insändarskribenten. Bild: Sven Bogg

Låt älgfamiljen i Lerum leva!

Ofta beslutas skyddsjakter på rutin, utan att de ansvariga reflekterar över om det verkligen behövs, skriver Margareta Sturemyr.

ANNONS

Polisen i Lerums kommun har tagit ett beslut om att avliva en älgko och två kalvar (GP 11/11). Detta beslut är ytterst tveksamt. Jag menar att älgarna inte har visat aggressivitet, utan endast rört sig i området och ätit fallfrukt. För detta har en dödsdom utfärdats över dem.

Polisen får ta beslut om skyddsjakt i en akut situation om det är fara för människors liv och hälsa, men så är inte fallet när det gäller dessa älgar. En kommunikatör i Lerums kommun berättade för GP om en händelse med en älg som skedde för två år sedan, vilket är helt irrelevant. Det är farliga individer här och nu, som gäller om skyddsjakt ska tillåtas.

ANNONS

LÄS MER:Så ska du göra när du får ett oväntat möte med en älg

Ofta beslutas skyddsjakter på rutin, utan att de ansvariga reflekterar över den eventuella nödvändigheten i detta.

Inom loppet av några dagar har flera hundratals människor skrivit under en namninsamling: ”Låt älgarna leva”, som har skickats till kommunen i Lerum. Det visar att det finns ett starkt stöd för att försöka rädda dessa älgar.

LÄS MER:Polisen rasar mot stockholmare – stressar älgar med selfies

De flesta vilda djur hyser stor rädsla för oss människor. Därför borde vi i stället glädjas åt att en liten älgfamilj visar oss förtroendet att åtnjuta deras sällskap och se dem mumsa äpplen, under en kort tid. Tänk om vi människor kunde besinna oss och inte tillgripa övervåld på allt levande.

Margareta Sturemyr

LÄS MER:Jägaren Anders avstår älgjakten i år

LÄS MER:Hans sköt två älgar – med ett skott

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS