Älg går omkring i bebyggt område vid polisbil.
Älgar brukar då och då synas till i bostadsområden. Polisens skarpa uppmaning är att då inte gå fram för att ta selfies eller försöka prata med dem. Arkivbild. Bild: Adam Ihse

Polisen rasar mot stockholmare – stressar älgar med selfies

Den senaste tiden har flera älgar tvingats skjutas i Stockholm. Anledningen är att allmänheten stressat dem, bland annat genom att gå fram och ta selfies, enligt tidningen Mitt i.
– 08:or tror att djurvärlden ser ut som i Walt Disneys filmer, säger polisen Kenneth Kronberg till tidningen.

ANNONS

Rapporterna om älgar som tar sig in i bostadsområden är relativt vanligt återkommande i stora delar av Sverige. I Kållered hoppade en älg förra hösten in på en balkong, en annan blev skjuten på en altan i Nödinge och så sent som för en vecka sedan vandrade en älgko runt med två kalvar i ett bostadsområde i Älvängen.

Vårdinrättningar, som Mälarsjukhuset i Eskilstuna och en vårdcentral i Tanum, har också nyligen fått besök av skogens konung.

Älgarna blir stressade

Det slutar dock inte lyckligt alla gånger som älgarna syns till – särskilt inte i Stockholm, att döma av den senaste tidens rapporter. Polisen Kenneth Kronberg, ansvarig för Nationella viltolycksrådet (NVR), menar att det till stor del beror på stockholmarnas beteende, rapporterar tidningen Mitt i.

ANNONS

LÄS MER:Älg tog sig in på sjukhus – fick avlivas

Bland annat uppges det ha blivit populärt att gå fram och ta selfies och klappa de vilda älgarna.

– En älg som kommit vilse brukar kunna hitta tillbaka igen om den är lugn. Men när folk springer fram och ska ta bilder blir den stressad och aggressiv. Det är bottenlöst världsfrånvänt och synnerligen upprörande att folk inte förstår bättre, säger han till Mitt i.

Pekar ut stockholmarna

Enligt Kenneth Kronberg är det människornas beteende, snarare än älgarnas mående, som i flera fall lett till att de behövt skjutas i bostadsområdena.

– Viltvårdare har varit eniga, det är inget fel på älgarna. Däremot är de väldigt stressade eftersom det är så otroligt många som försöker ta bilder. Det är anledningen till att vi måste döda älgarna – 08:or som tror att djurvärlden ser ut som i Walt Disneys filmer.

LÄS MER:Älgen sköts ihjäl på familjens altan

Älgar inte farliga om oprovocerade

Åke Nilsson, ordförande i Ale Jaktvårdskrets, har i en tidigare intervju med GP berättat att man bör hålla avstånd till älgar ifall man stöter på dem.

– Om de inte blir provocerade är de inte farliga på något vis, men det gäller att man inte provocerar eller inkräktar på älgens integritetsområde. Sen kan det vara besvärligt om de är i en villaträdgård, om man ska in eller ut ur sitt hus, det kan vara en prövning. Men tar man det bara lugnt så ska det inte vara någon fara.

ANNONS

LÄS MER:Här irrar älgen omkring inne på stationen

LÄS MER:Ann-Christine filmade älg på balkong – mitt i frukosten

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS