Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Älgen sköts ihjäl på familjens altan

Mania Nielsen trodde först att hennes man skämtade när han sa att det var en älg som röjde runt på parets altan. Men den var skadad – bara minuter senare sköt en jägare ihjäl den bland utemöblerna.
Några dagar senare fick familjen besök från jägaren igen med en leverans: flera kilo älgkött.

Ted Nielsen drack kaffe i familjens hem i Nödinge, Ale kommun när han reagerade på att en ovanligt stor person gick förbi fönstret. Men gästen visade sig ha fyra ben och en mule.

Mania Nielsen sov på övervåningen med parets tre månader gamla bebis och vaknade av oljud utifrån.

– Det lät jättemycket, som om någon städade undan sommarmöblerna. Jag smsade till min man och frågade vad han gjorde och då skrev han att det var en älg. Jag trodde inte på honom först, berättar Mania.

Men när hon tittade ut såg hon själv hur älgen traskade omkring bland utemöblerna och krukorna. Tyvärr verkade den vara skadad och kunde inte stödja på ett av bakbenen.

– Den försökte hoppa över staketet till altanen men kunde inte. Den försökte fly men halkade och ramlade några gånger. Den förstörde krukorna och vi tänkte att vi måste försöka få bort den, berättar Mania Nielsen.

Sköts ihjäl: ”Blev jättechockade”

Men helt plötsligt dök en hund upp. Ögonblicket därefter en jägare och ett skott ljöd.

– Vi blev jättechockade, säger Mania.

Älgen dog där och då på altanen – jägaren visste att den var skadad och hade följt efter den. De tog bort djuret från altanen, men några dagar senare hade Ted Nielsen en överraskning till Mania.

– Han sa ”älgen är tillbaka” och jag hann bli lite rädd. Men det var jägaren som hade kommit och lämnat massa älgkött. Jag tror det var för att vi blev lite rädda och det var som ett förlåt, plåster på såren.

LÄS MER: Jägare sköt kanadagäss inför besökare i Slottsskogen

Länsstyrelsen: Gå inte för nära vilda djur

Älgen i fråga hade blivit påkörd på E45 men lyckats halta från platsen. Det var på uppdrag av polisen som jägare letade upp det skadade djuret.

Mia Bisther är rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Västra Götaland och berättar att det finns lagstöd för att avliva djur som lider.

– Vid till exempel en trafikolycka tillkallas eftersöksjägare som letar upp och avlivar eventuellt skadade djur, säger hon och förklarar att skyddsjägare ofta har tillstånd från polisen för att skjuta i tätbebyggt område.

– Men jag förstår att det blir väldigt dramatiskt om man står som familj och ser på.

Enligt Mia Bisther sker det då och då att vilda djur hamnar bland människor, även om de är helt friska. Bara härom dagen skrev GP om en älg som tagit sig in på en innergård i Kållered.

LÄS MER: Ann-Christine filmade älg på balkong – mitt i frukosten

Hon rekommenderar folk att först och främst hålla sig undan.

– Jag tycker att man alltid ska ha respekt för stora djur och inte gå för nära. Förhoppningsvis går djuren samma väg som de kom efter ett tag, säger hon och tillägger att blir man väldigt osäker kan man höra av sig till antingen Länsstyrelsen eller kommunen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.