Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man kan få intrycket av att förskollärare flyttas till socioekonomiskt utsatta områden, men detta stämmer inte, skriver insändaren. Bild: Larsen, Håkon Mosvold
Man kan få intrycket av att förskollärare flyttas till socioekonomiskt utsatta områden, men detta stämmer inte, skriver insändaren. Bild: Larsen, Håkon Mosvold

Kompetent förskolepersonal är ingen belastning – tvärtom

Vi är en väl fungerande enhet med hög andel förskollärare, men ändå är budgeten i obalans, skriver förskolläraren Amanda i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

9/4 Färre barn bidrar till att förskollärare får byta arbetsplats

30/4 Förskollärarnas stora hjärtan utnyttjas till att spara pengar

Nej, vi ställer inte upp på detta.

På min förskola i centrala Göteborg är barngrupperna fulla och vi har därmed full ersättning för barngrupperna. Trots detta är budgeten i obalans – för att vi är en väl fungerande enhet med hög andel förskollärare. Enligt HR leder detta till att förskollärare måste flyttas och ersättas av personal som har lägre utbildning och därmed är billigare.

Man kan få intrycket av att förskollärare flyttas till socioekonomiskt utsatta områden, men detta stämmer inte! Enligt närhetsprincipen flyttas personal några hundra meter bort till andra enheter. Vår yrkesgrupp jobbar nära varandra i team och att splittra personal och skapa oro genom att hastigt flytta runt viktiga, utbildade, kompetenta, erfarna medarbetare är inte att skapa de bästa förutsättningarna för barnen.

Vore det inte bättre att jobba för att få in fler utbildade pedagoger på alla enheter, inte minst i de socioekonomiskt utsatta områdena, i stället för att se kompetent personal enbart som ekonomisk belastning?

Risken är att vi till slut ger oss av till andra kommuner som ser utbildade förskollärare som en tillgång snarare än ekonomiska problem.

Amanda, leg. förskollärare

LÄS MER: Olika lön för samma jobb – Göteborg halkar efter

LÄS MER: Klart: 14 förskolor i Göteborg slås ihop

LÄS MER: Så vill oppositionen få fram fler skolplatser i Majorna