Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ersättningen till förskolan utgår per barn och barnantalet har därmed stor påverkan på totala ersättningen till en enskild förskola, skriver insändaren i en replik. Bild: Larsen, Håkon Mosvold
Ersättningen till förskolan utgår per barn och barnantalet har därmed stor påverkan på totala ersättningen till en enskild förskola, skriver insändaren i en replik. Bild: Larsen, Håkon Mosvold

Färre barn bidrar till att förskollärare får byta arbetsplats

Vi håller helt med skribenten om att förskollärarnas kompetens är väldigt viktig för kvaliteten i förskolan, men förskollärarna behöver vara jämnt fördelade över staden, skriver förskoleförvaltningen i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

30/4 Förskollärarnas stora hjärtan utnyttjas till att spara pengar

Personalen på Göteborgs förskolor gör fantastiska insatser men tyvärr behöver omställningar ibland ske trots att verksamheten fungerar väldigt bra. En direkt bidragande orsak är att antalet barn som skrivs in är färre.

Ersättningen till förskolan utgår per barn och barnantalet har därmed stor påverkan på totala ersättningen till en enskild förskola. Rektor kan därför behöva genomföra personalanpassningar i förhållande till barnantalet. En annan viktig orsak är ett högt kostnadsläge, där andelen förskollärare är väldigt hög. Det leder ibland till personal omlokaliseras till andra förskolor. Vi har förståelse för att det kan vara tufft för en medarbetare att lämna sitt arbetslag för en ny arbetsplats, med nya kollegor och nya barn.

Förskoleförvaltningen strävar efter att alla barn ska ha samma förutsättningar till en trygg, rolig och lärorik förskola, oavsett i vilken del av staden barnen bor. I dag är andelen legitimerade förskollärare i socioekonomiskt utsatta områden låg. Vi arbetar på många sätt för att öka den andelen.

Vi håller helt med skribenten om att förskollärarnas kompetens är väldigt viktig för kvaliteten i förskolan, men förskollärarna behöver vara jämnt fördelade över staden. Så är inte fallet i dag.

Marianne Nikitidis Claesson, HR chef, förskoleförvaltningen Göteborgs Stad

LÄS MER: Miljonsatsning i förskolan – ska höja svenska språket

LÄS MER: Stäng förskolan och stoppa smittspridningen!

LÄS MER: Kopplas till extremism och hotas av stängning – nu slår förskolan Snödroppen tillbaka