Moderaternas tapp i opinion har inte att göra med partiets syn på kärnkraft, menar insändarskribenten.
Moderaternas tapp i opinion har inte att göra med partiets syn på kärnkraft, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Persson/TT

Kärnkraftsfrågan gynnar Moderaterna

Att koppla ihop M:s tapp i opinionen med frågan om kärnkraften förstår jag inte alls, skriver Bengt Hallberg i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

31/1 Moderaterna tappar på grund av kärnkraften

Jag är fullt enig med dig att förnybar el är det bästa alternativet. Tyvärr är de väderberoende. Det var tydligt i höstas då elpriserna tidvis var skyhöga.

LÄS MER:Slutgiltigt beslut om förvar av kärnbränsle

Att tillverka vätgas som sedan producerar el, som du föreslår, är en teknik som inte finns tillgänglig än. Det återstå flera problem att lösa om det överhuvudtaget är möjligt. Däremot kan vätgas användas för andra ändamål, till exempel som bränsle i tunga fordon.

Problemet blir inte lättare när efterfrågan på el förväntas fortsätta öka i framtiden. Det är därför viktigt att ha alternativ till förnybar el och där kommer kärnkraften in. I nästa generation av kärnkraft räknar man med att kunna utnyttja befintligt kärnavfall och på så sätt förkorta lagringstiden betydligt.

ANNONS

LÄS MER:Det är inte minskad kärnkraft i Sverige som gjort elen dyr

Men att koppla ihop Moderaternas tapp i opinionen med frågan om kärnkraften förstår jag inte alls. Enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Teknikföretagen är 61 procent positiva till kärnkraft och 50 procent är positiva till nybyggnad av kärnkraft. Att dra slutsatsen att Moderaternas tapp beror på kärnkraften kallas inom statistiken för en nonsenskorrelation, det vill säga: saknar helt grund.

Bengt Hallberg

LÄS MER:Avfärda inte Vänsterpartiets EU-kritik i eldebatten

LÄS MER:Oväder hjälpte vindkraften till nytt elrekord

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS