Kraftledningar utanför Malmö med Turning Torso. Höga elpriser.
Kraftledningar utanför Malmö med Turning Torso. Höga elpriser. Bild: Johan Nilsson/TT

Inkompetens bakom elprischockerna

Energiministern gav i våras elabonnenterna råd för att sänka sin elförbrukning och få en lägre kostnad. Men ministern förteg en rad orsaker, skriver Royne Nilsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Energiministern gav rådet i TV efter prischocken i våras att elabonnenterna kunde få lägre elförbrukning genom att tilläggsisolera, byta till treglasfönster och installera värmepump och då få en lägre kostnad.

Jag har redan tilläggsisolerat, 3 glas finns och två värmepumpar. Men ändå steg kostnaden från 3 000 till 11 000 kr på en månad!

Vad ministern förteg var att kraftöverföringen från norr är bristfällig, kärnkraftsnedläggningen i söder medfört produktionsbortfall av planerad el och anslutningen till Nordpool skapat prisberoende av en opålitlig europeisk elmarknad.

Att avveckla funktionsduglig kärnkraft innan den kan ersättas av annan energikälla med samma kapacitet vittnar om politisk inkompetens. Södra Sverige har nu elbrist och tvingas importera el från Danmark då den norrländska vattenkraften inte kan ersätta bortfallet på grund av brister i överföringen via vårt eget kraftnät.

ANNONS

Dessutom drabbas näringslivet i södra Sverige av de höga elpriserna som fördyrar produktionen på ett sätt som ingen kan förutse och planera efter. Och som därmed bidrar till osund konkurrens mellan våra egna företag i övriga delar av landet.

Svensk energipolitik har sedan decennier havererat i brist på strukturerad planering grundad på vår industriella utveckling sedan 1950- och 60-talen och ökande elbehov.

Att vara självförsörjande på elkraft är också en säkerhetspolitisk fråga fri från påverkan av främmande makt. Motsatsen har vi idag blivit plågsamt påminda om, vilket vi har våra politiker att ”tacka för”.

Royne Nilsson

LÄS MER:Högsta elpriset sedan mars – väntas bestå

LÄS MER:Ryssland stänger gasledning – rekordhöga priser på el

LÄS MER:Vattenfall: Rysk gas skapar osäkerhet

LÄS MER:Expert: Risk för dubblade elpriser i vinter

ANNONS