På måndagen stoppar ryska Nord stream 1 sin energitillförsel till Europa. Elpriserna i Sverige väntas landa på skyhöga nivåer.
På måndagen stoppar ryska Nord stream 1 sin energitillförsel till Europa. Elpriserna i Sverige väntas landa på skyhöga nivåer. Bild: Johan Nilsson/TT

Ryssland stänger gasledning – rekordhöga priser på el

Under måndagen stänger Ryssland av gasen till Europa. Samma dag kommer elpriserna i Sverige landa på skyhöga nivåer, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi har aldrig haft så höga julipriser för enskilda timmar som nu, säger Emma Borgström, försäljningschef på Eon, till tidningen.

ANNONS
|

Under måndagen kommer priset på el i södra Sverige ligga omkring 4:50 på elbörsen Nordpool stora delar av dygnet. Inkluderar man skatt, moms och avgifter landar summan på 6 kronor per kilowattimme för konsumenterna. Elöverföringsavgifterna är inte inräknade i priset.

Priserna varierar beroende på var man befinner sig och vilken tid på dygnet man använder elen. I Stockholm kommer priserna vara som högst under kvällstid, över 6 kronor per kilowattimme.

Det kan sannolikt vara det högsta elpriset som skådats vid den här tiden av året i Sverige. Elen handlas normalt sett för 20 till 40 öre på elbörsen i juli.

ANNONS

Ryssland stoppar energitillförseln

På måndagen stoppar ryska Nord stream 1 sin energitillförsel till Europa, då ledningen ska underhållas mellan den 11 och 21 juli.

Det finns en oro kring att Ryssland inte ska starta Nord stream 1 igen.

– Det stämmer att marknad är nervös för att Ryssland inte ska starta Nord stream 1 igen efter den årliga servicen. Om det inte sker blir det Europeiska gaslagringsmålet på 80 procent omöjligt att nå, vilket skulle leda till en ansträngd situation i vinter, säger Patric Elmén, presschef på Eon, till Dagens Nyheter.

Enligt Emma Borgström, försäljningschef på Eon, påverkas södra Sverige mer än norra av situationen på gasmarknaden.

– Snittpriset för juni månad var det högsta junipriset någonsin för alla prisområden. För södra Sverige, elområde 3 och 4, har vi aldrig haft så höga priser som nu för enskilda timmar historiskt i juli månad, säger hon till tidningen.

LÄS MER:Kraftigt tryck uppåt på naturgaspriset

LÄS MER:Stopp i rysk gasledning i Ukraina

LÄS MER:Ökat stöd för svenskt stopp av rysk energi

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS