Ett sommartorg hade kanske varit en bra idé i en annan stad, men inte i regniga Göteborg, menar skribenten.
Ett sommartorg hade kanske varit en bra idé i en annan stad, men inte i regniga Göteborg, menar skribenten. Bild: Olof Ohlsson

Glöm drömmen om ett sommartorg – låt oss parkera

Vi behöver någonstans att parkera vare sig grönvänstern vill det eller ej, skriver signaturen Innerstadsbo.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Vi måste våga vara pragmatiska i dialogen kring Grönsakstorget. Nu står torget tomt med blomlådor placerade på fula pallar. Vad är nyttan med det? För vi måste väl ändå tala om nyttan på riktigt? 60 parkeringsplatser som roteras varannan timme innebär att folk kommer in och handlar, går på restaurang, lämnar kläder hos skräddaren, med mera. Framför allt folk som vanligtvis inte hinner in till stan.

Hur många barnfamiljer i Torslanda, Partille eller Kungsbacka tror ni sätter sig och åker kollektivt för att handla något i stan med två-tre barn en stressig lördag? Om de ens vågar sig in i stan, blir det garanterat med bilen. Annars är det ett köpcentrum utanför city som får ta emot deras pengar.

ANNONS

Grönsakstorget ligger strategiskt nära allén vilket gör att man lätt tar sig in och sen ut, utan att belasta resten av innerstaden med trafik. Det bidrar till innerstadens välmående på riktigt!

Göteborgs innerstad har mycket lägre befolkningstäthet än till exempel Malmö och Stockholm. Det innebär att handeln behöver folk som kommer utifrån och handlar. Dessa människor behöver någonstans att parkera vare sig grönvänstern vill det eller ej.

Här kommer några tips på hur man man på allvar bidrar till en bättre miljö och samtidigt främjar innerstadens handel:

• Låt parkeringen enbart vara till för elbilar och säkerställ att man likt idag som längst får stå två timmar.

• Utvalda helger håller man marknader och annat som lockar fullt med folk till platsen och ökar kommersen totalt sett.

Att gå förbi en regnig torsdag och se platsen helt tom med massa pallar till ingen nytta gör en bara ledsen och upprörd.

Vi bor i en blåsig, kall och backig stad i norra Europa. Inte Barcelona, Amsterdam eller Köpenhamn som alla är extremt tätt bebyggda, platta och med ett mildare klimat. Det måste man ta hänsyn till och sluta drömma.

Innerstadsbo

LÄS MER:Nu blir Grönsakstorget ett sommartorg – med utomhusbio

LÄS MER:Göteborg med på listan över Sveriges vackraste torg

ANNONS