Göteborg med på listan över Sveriges vackraste torg

Föreningen ”Arkitekturupproret” som i dagsläget har över 50 000 medlemmar på Facebook har skapat en omröstning om vilket som är Sveriges vackraste torg. Göteborg har två bidrag med och även Kungälv smyger sig in på listan med totalt 100 bidrag. Lagom till jul avgörs resultatet.

ANNONS
|

Nu kommer en uppföljare till de tidigare tävlingarna som föreningen anordnat. Med omröstningar som Sveriges vackraste stad (2017), Sveriges fulaste stad (2018), Sveriges vackraste byggnad (2019) och Sveriges fulaste byggnad (2020) tar de sig nu an att utse Sveriges vackraste torg.

LÄS MER:Årets tomtekonstnär 2021 är Sara-Vide Ericson

Två torg från Göteborg har nominerats: Gustaf Adolfs Torg och Grönsakstorget. Även Kungälv är nominerat med Gamla Torget.

Gustaf Adolfs torg motiveras med att det finns flera vackra byggnader i olika klassiska stilar, Rådhuset och Stadshuset bland annat. På Arkitekturupprorets hemsida ger de dock kritik för hur torget förändrats genom åren.

”Tyvärr har torget dock förfulats genom åren. Förutom att en hel stadsdel förintades till förmån för köpcentrumet Nordstan, så finns en asymmetrisk tillbyggnad till rådhuset i funkisstil”

ANNONS

LÄS MER:Kung Sune – göteborgarnas egen monark

Grönsakstorget presenteras med sin gedigna historia som sträcker sig från år 1876 men även här får Grönsakstorget sig en liten känga av föreningen.

”Tyvärr används torget som en parkeringsplats istället för serveringar och torgliv.”

Föreningen Arkitekturupproret är ideell och skriver att den ska arbeta för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer. På föreningens hemsida står det att de i november lät hela Sverige nominera olika torg i deras Facebookgrupper och sociala medier. Bland de som nominerats gjordes sedan ett urval. Torg från norr till söder finns med på listan som rymmer totalt 100 bidrag.

Det torg som koras som vinnare får av föreningen en plakett att sätta upp på sitt torg. Vinnaren presenteras runt julafton.

ANNONS