Lägst utsläpp har vatten-, kärn-, vind-, och solkraft, enligt insändarskribenten.
Lägst utsläpp har vatten-, kärn-, vind-, och solkraft, enligt insändarskribenten. Bild: Stefan Berg

Förnybart är inte heller utsläppsfritt

Kärnkraften har faktiskt de allra lägsta utsläppen jämfört med alla energislag, räknat per producerad MWh, skriver civilingenjör Lars Wiegert i en slutreplik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Slutreplik

30/5 Kärnkraften inte utsläppsfri

25/5 Kärnkraften finns och behövs

13/5 Glöm en nystart av kärnkraften

Björn Berglind ondgjorde sig över min kanske lite slarviga skrivning, att kärnkraft, liksom förnybart under drift inte har utsläpp. Naturligtvis är det hela livscykeln (LC) som ska räknas och då blir det ofrånkomligt med utsläpp. Det gäller även för det förnybara. Där råder samma förhållanden med gruvbrytning, tillverkning, transporter, vägar uppbyggnad, rivning, med mera. Tidigare LC-analyser har haft olika angreppssätt, varav inte alla varit helt seriösa. En rapport försökte till och med likna utsläpp från kärnkraft med kolkraft, vilket faller på sin egen orimlighet. Analysgruppen (www.analys.se) har studerat trovärdigheten hos dessa tidiga LC-analyser och jämfört dem i en rapport (Livscykelanalyser om kärnkraftens klimatpåverkan).

ANNONS

För att bringa ordning med jämförbara LC-analyser, är de numera styrda av internationell standard (ISO 14025) och hanteras internationellt via EPD-systemet (Environmental Product Declaration). På sin hemsida publicerar Vattenfall sina EPD-redovisningar för de kraftslag de använder.

Hur certifierade LC-analyser ska gå till är pedagogiskt beskrivet i Analysgruppens publikation (Analysera för att agera – Livscykelanalyser och miljövarudeklarationer ). Där jämförs även utsläpp från olika kraftslag. Som väntat blir det utsläpp också från vatten-, vind-, och solkraft, även om de är nära noll. Men enligt den certifierade EPD-redovisningen har faktiskt kärnkraften de allra lägsta utsläppen jämfört med alla energislag, räknat per producerad MWh. De med lägsta utsläpp: vatten-, kärn-, vind-,och solkraft, ligger i klassen ’Low-Carbon Energy’, som FN:s klimatpanel IPCC ser som nödvändiga för att klara klimatmålet. I de scenarier som IPCC analyserat ingår alltså utökad kärnkraft med ansenligt bidrag (Special Report on Global Warming, Oct 8).

Lars Wiegert, civilingenjör elkraft

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS