Vindkraft saknar de nätstabilitetsbevarande egenskaperna som kärnkraft och vattenkraft har (men inte får betalt för) och åker snålskjuts på det stabila elnät som de sistnämnda skapar, menar insändarskribenten.
Vindkraft saknar de nätstabilitetsbevarande egenskaperna som kärnkraft och vattenkraft har (men inte får betalt för) och åker snålskjuts på det stabila elnät som de sistnämnda skapar, menar insändarskribenten. Bild: Stefan Berg

Kärnkraften finns – och behövs

Genom att det byggts alldeles för mycket vindkraft i norr och fungerande kraftverk i söder stängs, har det skapats en kapacitetsbrist i elnätet, skriver Lars Wiegert i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

13/5 Glöm en nystart av kärnkraften

Med svepande, ostyrkta argument tycker Örjan att vi kan glömma ’nystart’ av kärnkraften. Nu är det så att den redan finns och kommer att behövas även lång tid framöver om vi vill ha fortsatt leveranssäker 100 procent CO2-fri energi. Studerade scenarier i FN:s klimatpanel IPCCs rapport (Global Warming of 1,5 oC, SPM) visar att att väsentligt ökad användning av kärnkraft behövs för att nå det målet.

Ekonomiskt är inte bara kärnkraften drabbad av de rådande osedvanligt låga elpriserna. Enligt Statens offentliga utredning (2015:01, Promemoria om kostnader för ny elproduktion i Sverige) som var underlag till Energikommissionen, är produktionskostnaden för vindkraft ungefär samma som för kärnkraft. Vindkraft saknar de nätstabilitetsbevarande egenskaperna som kärnkraft och vattenkraft har (men inte får betalt för) och åker snålskjuts på det stabila elnät som de sistnämnda skapar.

ANNONS

Detta experiment innebär hittills okända kostnader som får pandemins kostnader att blekna.

Vindkraft betalar inte för de problem den åstadkommer genom att göra hela elkraftsystemet instabilt och skapar behov av lagring, som inses med enkel huvudräkning är tekniskt omöjligt i den skala hela riket behöver. Detta experiment innebär hittills okända kostnader som får pandemins kostnader att blekna. Swecos rapport (100% förnybart) visar att, trots astronomiska kostnader, får vi ett kraftsystem med osäker leveranssäkerhet, ransonering, oprövad teknik, högre elpris och inte minst högre klimatutsläpp än idag. Pengar i sjön alltså.

Genom att det byggts alldeles för mycket vindkraft i norr och fungerande kraftverk i söder stängs, har det skapats en kapacitetsbrist i elnätet som leder till nya kostnader för konsumenterna. Detta får vi betala för att vindkraft har byggts i sådan skala, att den inte får avsättning i närområdet. Den mesta elförbrukningen är i söder.

Vad gäller slutförvaring så är den redan betald via Kärnavfallsfonden, till skillnad från annan industri. Rivning av uttjänta vindkraftverk får markägaren stå för.

Lars Wiegert, civilingenjör elkraft

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS