Samhället måste såklart visa att det finns fler sätt att vara kvinna och man på än Barbie och Ken, skriver Niina Palm.
Samhället måste såklart visa att det finns fler sätt att vara kvinna och man på än Barbie och Ken, skriver Niina Palm.

Feminismen ska också handla om att hylla det som är kvinnligt

Samhället måste såklart visa att det finns fler sätt att vara kvinna och man på än Barbie och Ken, skriver Niina Palm.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

HBTQ-gruppen består egentligen av många olika grupper, så intressekonflikter är oundvikliga. Men det är tråkigt att det blivit polariserat. Till exempel verkar det stå mellan att antingen ogiltigförklara och demonisera transpersoner eller att undvika att diskutera risken att könsrollerna blir för snäva samt att neka ciskvinnors rätt till sina upplevelser eller separatistiska rum.

Samhället måste såklart visa att det finns fler sätt att vara kvinna och man på än Barbie och Ken. Till exempel att man kan gilla fotboll, vara osminkad och ha orakade ben även som ciskvinna. Jag saknar representation i debatten av feministiska ciskvinnor som stämmer in på ovanstående, utan att för den sakens skull vara transfobiska. Det kan till exempel kännas lite konstigt att vara ensam cistjej i en feministisk grupp, där alla andra som är kvinnligt kodade strävar bort från det kvinnliga hos sig själva och pratar om att de inte trivs i sina kroppar och vill operera bort brösten med mera. Ska inte feminismen också handla om att hylla det som är just kvinnligt?

ANNONS

Sedan rår en lesbisk ciskvinna inte för vilka hon attraheras av, lika lite som någon annan rår för sin läggning. Hon må exempelvis attraheras av kvinnligt kodade personer fast de inte själva definierar sig som kvinnor. Dessutom kanske hon vill undvika en situation där det som hon attraheras av hos en person, är samma saker som ger personen könsdysfori. Då kanske hon föredrar ett separatistiskt forum för lesbiska ciskvinnor att dejta i. Hon har väl lika stor rätt att vara den hon är fullt ut i i sin lesbiskhet, liksom en transperson har rätt att vara den som den är?

Nutidens svenskar är dåliga på att hålla två tankar i huvudet samtidigt och ta itu med samhällsproblem på ett konstruktivt sätt. Det finns väl en anledning till tillkomsten av "SD-bögar", alltså HBTQ-personer som inte känner att de passar in i HBTQ-rörelsen och (i brist på alternativ?) söker sig till SD, vilket jag anser vara en stor förlust.

Niina Palm

LÄS MER:Att tävla om vem som är bäst på att förlöjliga män är inte feminism

LÄS MER:Därför spelar det ingen roll om en minister kallar sig feminist eller inte

LÄS MER:Symbol-feminismen har gjort män handfallna och kvinnor missnöjda

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS