Skolledare och schemaläggare, ta till er dessa ord innan höstterminen börjar, skriver Christer Amnéus.
Skolledare och schemaläggare, ta till er dessa ord innan höstterminen börjar, skriver Christer Amnéus. Bild: Pontus Lundahl/TT

En ny tjänst kan bidra till att bekämpa mobbning i skolan

Full diskretion är en nödvändighet och en förutsättning, Christer Amnéus.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Tänk om varje skola kunde utse en lärare att till 25, 50 eller 75 procent (beroende på elevantal) ha en tjänst som skulle kunna kallas elevkontakt, elevstödjare eller något annat. Den personen skulle ha ett mobilnummer och en e-postadress till vilken utsatta elever, eller elever som vill hjälpa någon annan, skulle kunna vända sig i mobbningsärenden.

Full diskretion är en nödvändighet och en förutsättning. Att sedan dessutom få till ett personligt möte mellan den tillsatta deltidstjänstens lärare och elever kräver mycket av smidighet och påhittighet för att ingen information ska nå ut till de mobbande i förtid. Det måste vara säkert att kontakta den utsedda läraren så att skadan inte förvärras.

ANNONS

I lärarens tjänst skulle ingå att någon gång då och då kontakta elever i klassrum, i korridorer och på skolgården för att höra om någon form av mobbning pågår och mot vem eller vilka den är riktad.

Självfallet skulle skolans kurator, psykolog eller annan elevvårdande personal samarbeta med den utsedda läraren.

Skolledare och schemaläggare, ta till er dessa ord innan höstterminen börjar. Vi vill inte ha elever som står med skräck och ont i magen och väntar på att ännu ett hemskt skolår ska börja. Det är vår plikt som vuxna att avstyra mobbning.

Christer Amnéus, f d lärare

LÄS MER:Bristen på fungerande elevhälsa i skolan gör att barn går under

LÄS MER:Var fjärde HBTQI-person ska inte behöva känna sig otrygg i skolan

LÄS MER:Rasismen förstörde hela hennes skolgång

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS