Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lagen om religionsfrihet handlar inte om någon frihet från utan frihet till. Alla har rätt att utöva religion i den mån den inte stör eller skapar allmän förargelse, menar insändarskribenten. Bild: Johansen, Carina
Lagen om religionsfrihet handlar inte om någon frihet från utan frihet till. Alla har rätt att utöva religion i den mån den inte stör eller skapar allmän förargelse, menar insändarskribenten. Bild: Johansen, Carina

Det är tolkningen av slöjan som skapar konflikter

En slöja är en identitetsmarkör som inte skiljer sig från t-shirtar med budskap eller uniformer. Den skapar inga konflikter i sig, utan det gör den som väljer att tolka den på ett visst sätt, skriver Filip Gustafsson i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

10/11 Minimera religionen i det offentliga rummet

Islam beskrivs som konfliktskapande eftersom de när ett vi-och-dem-perspektiv (trogna och otrogna). Må så vara att det står i den ”bok” som Blücher refererar till, men bör det i sig betraktas som aggressivt? Det svenska samhället kryllar av vi-och-dem-tänk: moderater-sossar, rika-fattiga, stad-landsbygd. Om Blüchers tes stämmer borde detta också i slutändan rendera i krig?

Lagen om religionsfrihet handlar inte om någon frihet från utan frihet till. Alla har rätt att utöva religion i den mån den inte stör eller skapar allmän förargelse. Betraktat ur Blüchers resonemang förefaller förargelsen vara grundpunkten till varför han anser att islam ska begränsas, men när och hur skapas detta egentligen?

Blücher lyfter fram slöjan som skapare av förargelse, men i det här fallet handlar det snarare om Blüchers egna tankar om enskilda individer. Slöjan är en identitetsmarkör, förvisso för en religion, men skiljer sig inte nödvändigtvis mer än några andra kroppsliga markörer som t-shirtar med budskap, uniformer eller extravaganta klädstilar. Slöjan i sig skapar inte konflikter, det gör de som väljer att tolka den på ett visst sätt, och har vi det som utgångspunkt för debatten kan vi snart göra listan lång med saker vi stör oss på – folk som kliver på bussen och blockerar för de som kliver av ryker fort på min lista i så fall!

En sak gillar jag med Blüchers text och det är värnandet av yttrandefriheten! Men det jag inte förstår är varför yttrandefrihet och religionsfrihet inte kan finnas inom samma sfär. Och i rak motsats mot vad yttrandefrihet är vill alltså Blücher förbjuda dess närvaro. Ta debatten, säger jag istället, och argumentera för dina ståndpunkter likt en sann värnare av yttrandefriheten bör göra! En frihet med begränsningar är ingen frihet, Hans Blücher.

Om sharialagar är på tapeten för att införas i rättsstaten Sverige, ja då har jag missat det. Men skulle det vara så kan jag garantera dig Hans att förbjudandet av slöja kommer göra föga skillnad i den problematiken.

Filip Gustafsson

LÄS MER: Religionsdebatt: "Minoriteter misstänkliggörs i Sverige idag"

LÄS MER: Slöjförbud löser inte problemen med hedersförtryck