Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I en sekulär demokratisk rättsstat som Sverige är, bör slöjan förbjudas, menar insändarskribenten.  Bild: Martina Holmberg / TT
I en sekulär demokratisk rättsstat som Sverige är, bör slöjan förbjudas, menar insändarskribenten. Bild: Martina Holmberg / TT

Minimera religionen i det offentliga rummet

Jag menar att islam missbrukar vad som avses i svensk religionsfrihet, skriver Hans Blücher.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag tycker att det är ett grundläggande fel att dela in människor i vi och dem. Detta gör islam genom att dela in människor i trogna och otrogna. I sin bok påtalar islam därutöver bland annat negativ behandling av de otrogna. Vi-och-dem-tänk, trogna versus otrogna, ger alltid motsättningar och konflikter. Historien visar att det är en tidsfråga innan en del av dessa konflikter leder till krig.

Resan dit är alltid obehaglig och med umbärande såväl lidande för båda sidor. Krig är jag rädd för, inte slöjan. I en sekulär demokratisk rättsstat som Sverige är, bör slöjan därför förbjudas.

Religionsfrihet bör förstås ses ur ett svenskt historiskt perspektiv och att staten skiljde sig från kyrkan. Staten gjorde således sig fri från religionen samtidigt som religionen blev till en privat angelägenhet.

Jag menar att islam missbrukar vad som avses i svensk religionsfrihet.

Att kyrkklockorna fortsatte att ringa och eventuellt kunde störa en del, var och är en kulturell eftergift. En dyrköpt sådan kan jag tycka, när religionen islam dyker upp i Sverige. Jag menar att islam missbrukar vad som avses i svensk religionsfrihet. Vidare menar jag att vår yttrande- och åsiktsfrihet står över religionsfriheten. Detta med hänvisning till att rättsstaten en gång skiljde sig från kyrkan och gjorde religionen till en privat sak.

Hela poängen med yttrande- och åsiktsfriheten är att den får och ska ta plats i det gemensamma och offentliga rummet. En demokratisk säkerhetsventil. Religionen är inte en demokratisk säkerhetsventil, tvärtom. Religionen kan vara en krutdurk och bör därför minimeras från det offentliga rummet.

I rättsstaten finns alltid möjligheten till att få sin sak rättsligt prövad av domstol, vid upplevelse av att känna sig kränkt eller förolämpad. Det är till exempel därför sharialagar och ett islam som vill praktisera dem är omöjliga i Sverige. Rättsstaten Sverige bör därför markera detta genom att förbjuda slöjan och därigenom förhindra exempelvis ett eventuellt framtida inbördeskrig. Samtidigt bidrar rättsstaten Sverige till en nödvändig modernisering och reformering av religionen islam.

Hans Blücher

LÄS MER: De konverterade till en ny religion mitt i livet

LÄS MER: Frankrike hårt drabbat av terrordåd