Diskussionen om språktest har varit på sandlådenivå, tycker insändarskribenten.
Diskussionen om språktest har varit på sandlådenivå, tycker insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Debatten om språktest är minst sagt förvånande

Det har funnits argument som att språktest är ”en brunfärgad ökenvandring”, skriver signaturen Frustrerad lingvist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

För mig är det en gåta att det överhuvudtaget finns en debatt om att personal inom förskolan och äldreomsorgen ska genomgå en språktest. Människor som arbetar inom de här verksamheterna ska kunna svenska till en viss nivå. Nu slåss politikerna om att vara bäst, samla poäng och vara viktigast om att lägga förslag om något som naturligtvis ska vara självklart: Arbetar du inom förskolan ska du kunna svenska.

Det finns hur mycket forskning som helst, bland annat från Göteborgs universitet, om hur viktigt språkutvecklingen är för små barn. Denna forskning talas det mycket sällan om, vilket är förvånande. Därför har diskussionen varit på sandlådenivå och det har funnits argument som att språktest är ”en brunfärgad ökenvandring” (GP 1/6). Man tar sig för pannan.

ANNONS

I debatten har man också glömt att det krävs några år för att utbilda sig till förskolelärare eller undersköterska. Om du inte kan svenska kan du inte utbilda dig, vilket betyder att du inte heller kan lära dig yrket. Du kan ju inte läsa kurslitteraturen. Då kan vi plocka in vem som helst från gatan som utför arbetet. Vill vi ha det så?

Frustrerad lingvist

LÄS MER:SFI är mer än bara svensk grammatik

LÄS MER:Avslag för språktest för förskolepersonal

LÄS MER:Göteborgs stad inför språktest i äldreomsorgen

ANNONS