Jag vill inte förneka att det finns antisemitism i Sverige, skriver Michael Ben-Menachem.
Jag vill inte förneka att det finns antisemitism i Sverige, skriver Michael Ben-Menachem. Bild: Markus Schreiber

Att gömma min kippa stoppar inte hatbrott

När nazisterna förföljde judarna försökte en del rädda sig själva genom att byta religion. De blev förgasade ändå, skriver Michael Ben-Menachem.

ANNONS

Jag går till Apoteket. Farmaceuten bär en muslimsk huvudbonad. Vi lever ju i ett mångkulturellt samhälle och det är självklart att alla får visa sin grupptillhörighet. Att bli misshandlad på grund av detta är fullständigt oacceptabelt.

För många år sedan läste jag en artikel i New York Times av kolumnisten Art Buchwald. Någon hade frågat honom om det var farligt att gå på gatorna i New York. Svaret löd att det inte alls var farligt, bara man frågade på hotellet vilken gata och vilka tider man fick promenera.

Det här låter ju cyniskt men det är precis en sådan lösning jag läser om i GP: ”Polisen utreder flera hatbrott efter upptrappade konflikten mellan Israel och Palestina” (29/5). Egendomligt nog ges den här lösningen inte av artikelförfattaren eller av polisen. Att lösa hatbrott genom att gömma ens identitet skulle betyda att man accepterar en brottslig handling.

ANNONS

Under mina 55 år i Sverige har jag alltid burit min älskade kippa och bara fått positiva kommentarer.

I vår moderna värld kan ett fåtal människor med onda avsikter genom sociala medier, sprida ett hatbudskap med en enda knapptryckning. Så kunde en händelse i Mellanöstern resultera i att en judisk man, som sitter på ett café i New York, blir attackerad eller att en annan som bär kippa på öppen gata i Göteborg blir misshandlad.

När nazisterna förföljde judarna försökte en del rädda sig själva genom att byta religion. De blev förgasade ändå. Under mina 55 år i Sverige har jag alltid burit min älskade kippa och bara fått positiva kommentarer, oftast ”Shalom” – fred.

Jag vill inte förneka att det finns antisemitism i Sverige men jag tycker inte att jag lever i ett antisemitiskt land, tvärtom. Jag är helt säker på att myndigheterna tar hatbrott på största allvar och förstår väl att lösningen på hatbrott är att ge potentiella förövare en meningsfull framtid i samhället.

Michael Ben-Menachem, överlevare av Förintelsen

LÄS MER:Man med kippa ska ha blivit misshandlad i Göteborg

LÄS MER:Studie: Antisemitiska attityder minskar

LÄS MER:Trappa upp kampen mot den ökande antisemitismen i Sverige

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS