Det är med förtvivlan och ilska som vi har tagit del av rapporter ifrån Malmö om att judar inte längre öppet kan bära kippa, att judar drar sig för att vara med på offentliga möten och att judar får hakkors inristade på sina dörrar. Svenska judar berättar att de inte vågar bära sin Davidsstjärna offentligt eller säga till sina kolleger att de är judar. De är rädda för att mötas av hat och hot. Det har blivit svårare att öppet leva som jude i Sverige, och det kan inte accepteras, skriver debattören. På bilden: Polisen på plats efter en attack mot synagogan i Göteborg
Det är med förtvivlan och ilska som vi har tagit del av rapporter ifrån Malmö om att judar inte längre öppet kan bära kippa, att judar drar sig för att vara med på offentliga möten och att judar får hakkors inristade på sina dörrar. Svenska judar berättar att de inte vågar bära sin Davidsstjärna offentligt eller säga till sina kolleger att de är judar. De är rädda för att mötas av hat och hot. Det har blivit svårare att öppet leva som jude i Sverige, och det kan inte accepteras, skriver debattören. På bilden: Polisen på plats efter en attack mot synagogan i Göteborg Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Trappa upp kampen mot den ökande antisemitismen i Sverige

Idag på förintelsens minnesdag minns vi ett av de mest ondskefulla brotten, det värsta folkmordet i modern tid. Vi minns hur nazismen trasade sönder respekten för människovärdet och hur antisemitisk förföljelse ledde till att sex miljoner judar mördades, men dagen fungerar också som en påminnelse om att mer behöver göras för att stoppa antisemitismen, skriver Mikael Oscarsson (KD)

ANNONS

En av de som mindes förintelsen var Max Safir. Under sex år överlevde han koncentrations- och förintelseläger, däribland Auschwitz-Birkenau. Hans berättelser om förhållandena i lägret var fruktansvärda. Det gjorde ont och skakade om när han visade oss runt i lägret där han själv piskats och plågats – där 1,5 miljoner människor mördats – men hans livsberättelse behövde höras, och han berättade den om och om igen.

I år finns Max Safir inte längre med oss. Han avled i somras, 94 år gammal. Han tillhör nu överlevarna som inte längre kan berätta. Nu är det vi som fick möjlighet att lyssna som istället bär ansvar för att föra hans berättelse vidare, men ansvaret stannar inte där. Vi behöver också lyssna till dagens vittnesmål om antisemitism i vårt land.

ANNONS

Hakkors på dörrar

Det är med förtvivlan och ilska som vi har tagit del av rapporter ifrån Malmö om att judar inte längre öppet kan bära kippa, att judar drar sig för att vara med på offentliga möten och att judar får hakkors inristade på sina dörrar. Svenska judar berättar att de inte vågar bära sin Davidsstjärna offentligt eller säga till sina kolleger att de är judar. De är rädda för att mötas av hat och hot. Det har blivit svårare att öppet leva som jude i Sverige, och det kan inte accepteras.

Antisemitismen är dessvärre inte bara väl rotad inom nazismen utan också bland vänsterextremister och islamister. Vi vet även att antisemitiska attityder är vanligare bland invandrare som sökt sig till Sverige från länder i Mellanöstern där judehatet sanktioneras av staten. Därför krävs nu ett brett anslag för att stoppa antisemitismen.

Stärkt säkerhet

Kristdemokraterna anser för det första att säkerheten behöver stärkas och att judiska institutioner som synagogor ska kunna klassas som skyddsobjekt. Nazistiska demonstrationer måste kunna hållas borta från synagogor och andra judiska byggnader.

För det andra måste alla nyanlända som kommer till Sverige genomgå samhällsorientering. Samhällskunskap behöver ställas som krav för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Det ger inte bara den som kommit till Sverige bättre förståelse för sitt nya land, utan skapar bättre förutsättningar för att goda värderingar ska spridas och genomsyra hela Sverige.

ANNONS

Avslutningsvis behöver regeringen ge svenska myndigheter i uppdrag att stoppa all utländsk finansiering av moskéer, stiftelser, och politiska grupperingar som syftar till att sprida extremism i vårt land. Den svenska regeringen behöver dessutom verka inom EU och FN för riktade sanktioner mot länder som har spridit eller sprider islamistisk extremism, exempelvis Saudiarabien, Qatar och Turkiet.

Avslutningsvis behöver regeringen ge svenska myndigheter i uppdrag att stoppa all utländsk finansiering av moskéer, stiftelser, och politiska grupperingar som syftar till att sprida extremism i vårt land

Förintelsens minnesdag är främst en dag att visa solidaritet. Vi minns förintelsens offer, vi minns deras anhöriga som förlorat familjemedlemmar och släktingar och vi minns överlevarna. För vår del kommer vi aldrig att glömma Max Safir.

Därför fortsätter vi att kräva ett bättre skydd för den judiska befolkningen och tuffare åtgärder mot antisemitismen tills den dag judar i hela Sverige kan utöva sin religionsfrihet och leva ett judiskt liv i frihet och trygghet. Det är vårt medmänskliga ansvar.

Mikael Oscarsson (KD), riksdagsledmot och aktiv inom riksdagsnätverket ”Minnet av förintelsen”

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS