Man med kippa ska ha blivit misshandlad i Göteborg

Enligt uppgifter till DN ska en man i 40-årsåldern blivit nedslagen i centrala Göteborg under onsdagen. Mannen bar kippa, en huvudbonad som traditionellt bärs av judiska män. Enligt en närstående ska gärningsmännen kallat mannen för ”judejävel” – och sedan slagit ner honom.
– Han hade inte en chans att försvara sig, säger den närstående till DN.

ANNONS

Det hela ska ha utspelat i närheten av Avenyn i centrala Göteborg. Mannen var på väg till en möte när han enligt uppgifter blev påhoppad av en grupp personer.

En eller flera av dem ska ha kallat honom för ”judejävel”, varpå de misshandlat honom, skriver Dagens Nyheter.

Mannen bar en kippa. Enligt honom själv för att visa solidaritet med sina judiska vänner.

Finns en anmälan

Dagens Nyheter har talat med Emma Tengskog, förundersökningsledare vid demokrati- och hatbrottsgruppen i polisregion Väst. Hon bekräftar att det finns en upprättad anmälan vars händelseförlopp stämmer in på det beskrivna överfallet.

– Vi är i ett initialt skede av utredningen och jag kan därför inte säga så mycket ännu. Men om det finns någon som har sett något så tar vi gärna emot uppgifter, säger Emma Tengskog till tidningen.

ANNONS

I nuläget är brottsrubriceringen misshandel, men detta kan komma att ändras.

”Verkligen ett lågvattenmärke”

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet och Judiska församlingen i Stockholm, säger till tidningen att antisemitismen sedan flera år tillbaka ökat i både Sverige och internationellt. Situationen har dock förvärrats av den infekterade konflikten mellan Israel och Palestina.

– Vi har sett en kraftig ökning i samband med konflikten mellan Israel och Palestina. Men att en person som bär judiska attribut blir fysiskt attackerad på öppen gata är verkligen ett lågvattenmärke, säger han till DN och förklarar vidare att det absolut finns en stor oro bland många av Judiska församlingens medlemmar gällande antisemitism.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS