Ska ansvarstagande entreprenörskap och hårt arbete som löntagare bestraffas bara för att det finns människor som aktivt väljer en livsstil med annan form av behållning än en hög lön, skriver insändare. På bilden syns finansminister Magdalena Andersson (S).
Ska ansvarstagande entreprenörskap och hårt arbete som löntagare bestraffas bara för att det finns människor som aktivt väljer en livsstil med annan form av behållning än en hög lön, skriver insändare. På bilden syns finansminister Magdalena Andersson (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Alla som blivit rika har knappast vunnit på lotteri

Tror Socialdemokraterna att klyftorna har uppkommit av en slump, skriver Christoffer.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Socialdemokraterna vill åter höja skatten på inkomst och kapital. Detta för att jämna ut klyftorna som av olika skäl uppkommit i samhället samt för att värna vår allmänna välfärd. Frågan är dock hur hög skatt rimmar med incitament och motivation till att främja den så kallade arbetslinjen oavsett man är anställd eller driver egen verksamhet? Tror Socialdemokraterna att klyftorna har uppkommit av en slump? Att alla som blivit rika har vunnit på lotteri?

Har tanken aldrig slagit finansministern att bildning, slit, prioriteringar och hög ambition är en bidragande orsak till att skillnader uppstår och att vissa tjänar mer än andra?

Har tanken aldrig slagit finansministern att bildning, slit, prioriteringar och hög ambition är en bidragande orsak till att skillnader uppstår och att vissa tjänar mer än andra? Ska ansvarstagande entreprenörskap och hårt arbete som löntagare bestraffas bara för att det finns människor som aktivt väljer en livsstil med annan form av behållning än en hög lön? De senare verkar ha tagits som gisslan för att kunna legitimera tesen om klasskillnader i ett land där alla har rätt till gratis skola och där digitaliseringen liberaliserar människors liv.

ANNONS

Det finns också något sjukt i resonemanget att höga skatter behövs för att bekosta välfärden när den till synes omättliga offentliga sektorn inte utsätts för samma krav som den privata i att leverera på förväntan, visa positiva resultat och ”kundnöjdhet”.

Leif Östlings bevingade ord ”Vad fan får jag för pengarna?” känns mer relevant än någonsin, i synnerhet efter ett år av pandemi med obefintlig beredskap och handlingskraft jämte ständiga larm om systemfel och missförhållanden inom bland annat skola, vård, omsorg och rättsväsende.

Hur vore det om självinsikten infann sig hos S-MP-V och man städade framför egen dörr innan man lät bitterheten över den överdrivna men självförvållade ojämlikheten förstöra drivkraften hos människor som redan föder och driver landet?

Christoffer

LÄS MER:Regeringen stoppar "gräddfil för eliten"

LÄS MER:67-åriga Marita: Pensionerna är urdåliga

LÄS MER:Så många tjänar över en miljon i Göteborg

ANNONS