Finansminister Magdalena Andersson (S) håller digital pressträff om Sveriges skatteavtal.
Finansminister Magdalena Andersson (S) håller digital pressträff om Sveriges skatteavtal. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Regeringen stoppar "gräddfil för eliten"

Regeringen river upp skatteavtalen med Portugal och Grekland.
– Vi sätter punkt på en tioårig gräddfil för eliten, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS

I två propositioner som i morgon överlämnas till riksdagen föreslår regeringen att skatteavtalen med Grekland och Portugal sägs upp.

Bakgrunden är att länderna har infört riktade regler som innebär att personer som flyttar till något av de båda länderna i Sydeuropa betalar en låg eller ingen skatt alls på tjänstepensioner, fallskärmar och kapitalvinster. De båda ländernas syfte är förstås att locka till sig välbeställda utlänningar.

Att Portugal och Grekland är varmt och trevligt för pensionärstillvaron, förstår Magdalena Andersson.

– Men att plocka ut miljoner skattefritt ska inte vara en av anledningarna att flytta till Portugal, säger Magdalena Andersson.

Det handlar i grunden om en legitimitet för hela skattesystemet, enligt henne.

ANNONS

Ett antal tusen

Enligt finansministern handlar det som mest om knappt 800 personer per år som flyttat till Portugal, och som därmed kan använda sig av den här möjligheten. Från 2009 då skatteförmånen öppnades har ökningen varit kraftig under ett antal år. Men flyttsiffran vände ned 2019 sedan Sverige och Portugal i princip hade kommit överens om att stoppa den skattefria möjligheten, något som Portugal dock ännu inte åtgärdat.

Hur många pensionärer som bor i Portugal har inte regeringen någon klar siffra över, eller hur många av dem som tillhör den finansiella eliten. Men det rör sig om ett antal tusen totalt sett.

När det gäller Grekland infördes 2020 särskilda regler för inflyttade personer. Dessa innebar att man bara betalar 7 procents skatt på inkomster från andra länder.

– Personer som flyttar till Grekland kan få stora inkomster utan att betala skatt och det är naturligtvis orimligt, säger Andersson.

Marknadsförs av skatterådgivare

Hur många som hunnit packa väskorna för pensionärsliv i Grekland är oklart, förmodligen inte många eftersom möjligheten öppnades först i fjol, men Magdalena Andersson konstaterar att flera skatterådgivare marknadsför både Portugal och Grekland.

Regeringens förslag är att skatteavtalen ska upphöra att gälla 31 december i år, och att svenska skatteregler därefter ska tillämpas fullt ut på tjänstepension och kapitalinkomst. Och även om tjänstepensionspengarna är undanstoppade på exempelvis Malta gäller svensk skatt när de plockas fram, förutsatt att Skatteverket har kännedom om dem, enligt Andersson.

ANNONS

För den statliga pensionen gäller redan svensk skatt. Så för den stora massan svenskar har det lönat det sig mindre bra att försöka sig på en skattefri pensionärstillvaro i värmen.

Olle Lindström/TT

Tobias Österberg/TT

Fakta: Så många svenskar flyttar

År, antal flyttar till Portugal

2009: 67

2010: 130

2011: 187

2012: 198

2013: 287

2014: 327

2015: 497

2016: 584

2017: 777

2018: 786

2019: 679

2020: 546

Källa: Regeringen, SCB

ANNONS