Marita Nilsson har älskat sitt jobb som barnskötare.
Marita Nilsson har älskat sitt jobb som barnskötare. Bild: Thomas Johansson/TT

67-åriga Marita: Pensionerna är urdåliga

Några hundralappar mer i pension för att jobba längre – det är inte värt pengarna, tycker Marita Nilsson som jobbat 40 år inom barnomsorgen.
– Pensionerna är urdåliga, säger hon.

ANNONS

Marita Nilsson, snart 68 år, i Göteborg har jobbat som barnskötare inom barnomsorgen i Göteborg i 40 år. Under många år jobbade hon som dagbarnvårdare på ett så kallat utvidgat familjedaghem i ett område där det annars var svårt att rekrytera svenskspråkig personal.

– Jag älskade mitt jobb, varje dag.

2018 gick hon i pension. Inte för att hon egentligen var färdig med arbetslivet, men förändringar inom organisationen gjorde att hon såg det som den bästa lösningen.

Pengarna spelade förstås också in. När hon räknade på sin pension fann hon att det inte lönade sig särskilt mycket i pensionshänseende att jobba kvar. Extra år gav inte många kronor mer i pension.

ANNONS

Alla ska jobba längre

– Alla ska jobba längre, men det är inte värt pengarna. Det är inte lönsamt.

Hon känner sig både pigg och aktiv, så för henne var det inte orken som fattades.

– Jag saknade att jobba med barn, så jag jobbade extra på andra förskolor någon dag i veckan fram till coronapandemin kom.

Pensionsbeslutet har gjort att hon har mindre pengar att röra sig med. Nu har hon ungefär 15 000 kronor totalt i pension varje månad, men då har hon också sett till att spara pengar själv.

Egna sparpengar räddar pensionen

– Ja, jag har sett om mitt hus. Jag har fått kanske 7 000 - 8 000 mindre varje månad nu jämfört med då jag jobbade, men om jag inte sparat själv hade det varit betydligt större skillnad.

Det blir inte många kronor i pension från pensionssystemet, konstaterar hon.

– Jag fick en liten höjning nyss, den var på 75 kronor. Man blir förbannad.

Hon och hennes man klarar sig ändå. Huset är så gott som betalt, men om de skulle bli tvungna att flytta är det värre. Lägenheter är dyrare.

– Pensionerna är urdåliga. Nu har jag ju tid att göra saker och spendera pengar, det hade jag inte då jag jobbade. Det är också riktigt dåligt att vi pensionärer betalar högre skatt på vår inkomst än de som jobbar, det kunde politikerna ändra på direkt så det blir mer rättvist, säger Marita Nilsson.

ANNONS

Johanna Cederblad/TT

Marita Nilsson
Marita Nilsson Bild: Thomas Johansson/TT
ANNONS