Petter Stordalens hotellkedja Choice Nordic varslar hälften av personalen på grund av coronaepidemin.
Petter Stordalens hotellkedja Choice Nordic varslar hälften av personalen på grund av coronaepidemin. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Stordalen varslar 7 500 personer

Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice varslar totalt 7 500 anställda om uppsägning. I Sverige berörs 4 500 anställda. Man överväger också att stänga flera hotell. Varslet är en konsekvens av coronavirusets tuffa slag mot hotellnäringen.

ANNONS
|

Varslen för den nordiska hotellkedjan rör ungefär hälften av de anställda, med 4 500 anställda i Sverige, något Dagens Industri var först med att berätta. Koncernchefen Torgeir Silseth säger till GP:

– Gästerna kommer inte till hotellen helt enkelt. Det är inga som åker på konferenser och det är en viktig del av vår business. Intäkterna försvinner. Vi ser att våra affärer sakta men säkert stängs ned. Under de kommande veckorna och i synnerhet i april och maj kommer vi att mycket begränsade intäkter. Därför tar vi till denna åtgärd.

– Vi försöker hitta lösningar med de anställda, men finns det inga rum att städa kan man inte ha en massa städpersonal. Och kan inte våra restauranger vara öppna, som man beslutat om i Danmark och med begränsningar i Norge, så kan man inte ha kockar och servitörer. Så enkelt är det – det är brutalt.

ANNONS

LÄS MER:Scandic varslar 2 000 anställda i Sverige

LÄS MER:Coronaviruset – en tuff match för Petter Stordalen

Koncernchefen för Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, förklarar att man skulle behöva en avskrivning av arbetsgivaravgifterna för att klara skuldbördan.
Koncernchefen för Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, förklarar att man skulle behöva en avskrivning av arbetsgivaravgifterna för att klara skuldbördan. Bild: Nordic Choice Hotels

Mycket liten beläggning

Han förklarar att beläggningen på hotellen är under tio procent nu mot över 70 procent normalt sett.

– Det visar på dramatiken i intäktsbortfallet.

– Vi omsätter normalt cirka en miljard kronor i månaden. Nu ser vi att 500 miljoner av dem försvinner. Och vi fruktar att det blir ännu sämre i april.

Det kan mycket snart få ytterligare konsekvenser för hotellen, förklarar han:

– Vi tror att vi i början på nästan vecka kommer att behöva ta ställning till att stänga flera av hotellen eftersom det inte är meningsfullt att hålla dem öppna, det finns inte tillräcklig med gäster och intäkter.

– I Göteborgsområdet ser vi att hotellet i Backa klarar sig bättre än hotellen i centrum – det är värre i innerstaden, säger Torgeir Silseth.

LÄS MER:Petter Stordalen förbereder jättevarsel

Clarion Hotel Post är ett av hotellen som påverkas – här har man redan också varslat sedan tidigare.
Clarion Hotel Post är ett av hotellen som påverkas – här har man redan också varslat sedan tidigare. Bild: Nordic Choice Hotels

Vill ha skuldavskrivning

Han förklarar samtidigt att man i det längsta hoppas att man kan övervintra ekonomiskt.

– Vi hoppas och jobbar med det vi kan på intäktssidan för att vi ska ta oss igenom det här och slippa realisera varslen och permitteringarna.

Och koncernchefen för Nordic Choice säger samtidigt att han välkomnar de permitteringslöner regeringen infört precis – ett system de haft i Norge sedan tidigare.

– Men samtidigt ser vi hur skulderna hela tiden växer. Det är som en privatperson som använder sitt kreditkort och för alltmer skulder. Det är bra att man nu har möjlighet att skjuta på arbetsgivaravgifterna, men vi skulle behöva få dem avskrivna helt.

ANNONS

En åtgärd hotellkedjan tar till är att få nedskrivningar av hyrorna av fastighetsägarna.

– Vi för samtal med dem om det nu.

Kan låna ut personal

En liten ljusglimt i sammanhanget är att man fört samtal med Postnord om att låna eller hyra ut städpersonal.

– Ja, vi för samtal om det i Stockholmsregionen. De hade så mycket städpersonal i karantän och behövde hjälp där – kan vi bidra på något sätt och hjälpa vår egen personal är det ju positivt.

En större del av dagens storvarsel var redan känt av Hotell- och restaurangfacket HRF.

– Vi har tidigare fått in varsel från Nordic Choice så vi har känt till stora delar av detta, vi vet hur de arbetar med frågan, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för HRF.

Facket: 11 000 varslade, 10 500 har förlorat extraarbeten

Enligt fackförbundet har det hittills lagts varsel på totalt omkring 7 500 personer inom branschen, och ytterligare varsel på runt 3 500 personer förbereds just nu. Totalt riskerar alltså runt 11 000 anställda i hotell- och restaurangnäringen att förlora jobbet i coronakraschen. Och det är bara de fast anställda – enligt HRF:s uppgifter har 10 500 personer också förlorat sina extraarbeten på hotell, restauranger och kaféer runt om i landet de senaste veckorna.

– Vår bild är att flera av dem inte är med i a-kassan och vi har riktat krav på regeringen om ytterligare stödåtgärder för att hjälpa den gruppen, säger Malin Ackholt.

ANNONS

Hon beskriver situationen som en ”kris i hela branschen”

– Vi jobbar intensivt md att förhandla de varsel som kommer och stötta de medlemmar som är oroliga och undrar vad som kommer att hända framöver, säger Malin Ackholt.

Coronavirusets har slagit skoningslöst mot hotellbranschen. Scandic varslade nyligen 2 000 personer om uppsägning och branschorganisationen Visita räknar med att 15 000 jobb inom den svenska besöksnäringen kan försvinna, i det nya virusets spår.

LÄS MER:Petter Stordalen förbereder jättevarsel

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS