Mats Danielsson är energi- och klimatrådgivare på miljöförvaltningen i Göteborg.
Mats Danielsson är energi- och klimatrådgivare på miljöförvaltningen i Göteborg.

Så preppar du inför ett strömavbrott

Powerstation, solpanel på balkongen eller dieselaggregat – det finns i dag många sätt att förbereda sig på ett strömavbrott som varar lite längre, oavsett om du bor i villa eller lägenhet. Men i framtiden kommer det förmodligen vara bilen som räddar oss när strömmen går.

ANNONS

Hushållens beredskap har flyttat upp på agendan de senaste åren, och allt fler har fått upp ögonen för hur sårbart ett hushåll kan bli om de mest basala funktionerna slås ut – både under en kortare eller längre tid. Men vad behöver man för att klara sin egen elförsörjning både vid ett längre eller mer tillfälligt strömavbrott?

Hur stor påverkan ett strömavbrott har på hushållen beror förstås på hur länge det håller på, men även på hur utbrett det är.

– Ett lokalt strömavbrott i någon enstaka stadsdel är något helt annat än om hela staden skulle bli strömlös. Då börjar man få problem med att saker som vatten och avlopp inte fungerar. De flesta av våra hus är ganska väl isolerade, så värme kommer inte vara det första problemet, säger Mats Danielsson, energi- och klimatrådgivare på miljöförvaltningen i Göteborg.

ANNONS

Så klarar du ett par timmar

För ett strömavbrott som pågår en kortare tid, mindre än ett dygn, är det relativt enkelt att förbereda sig. En ficklampa och powerbanks att ladda mobil med, stearinljus, tändstickor och ett gasolkök kan vara en bra grundberedskap.

– Man ska dock komma ihåg att även om du har tillräckligt med powerbanks för att hålla mobilen i gång, så kommer mobilnätet så småningom att ligga nere. Troligtvis redan efter en timme i tätorterna, säger Mats Danielsson.

Om strömavbrottet beräknas hålla i sig i mer än tre timmar rekommenderas den som bor i lägenhet att börja tappa upp vatten att spara. För den som har egen brunn försvinner vattnet i kranen direkt, då är det extra viktigt att ha extra vatten i dunkar.

Energirådgivare Mats Danielsson, om hur man kan preppa för ett strömavbrott.
Energirådgivare Mats Danielsson, om hur man kan preppa för ett strömavbrott. Bild: NICKLAS ELMRIN

Så klarar du några dagar

Den som vill känna sig på den säkra sidan även om strömmen skulle försvinna under en längre tid, några dygn eller till och med veckor, kan investera i en så kallad powerstation.

– Det är som en större powerbank, mer liknande ett bilbatteri. Har man en sådan så klarar man sig ganska länge, den har vanliga vägguttag så man kan koppla sina lampor, sin kyl eller sin dator. Är det dessutom bara vissa delar av staden som är strömlösa så kan man ta sig någonstans och ladda den, säger Mats Danielsson.

ANNONS

Vill man kunna ladda sin powerstation även om det inte finns ström i närheten, så finns bärbara solpaneler som kan ladda upp den på några timmar om solen skiner.

Just mindre solpaneler är ett annat sätt att fixa ström till det viktigaste, även över lite längre tid. De finns att köpa i flera olika storlekar, allt från hopvikbara varianter som får plats i en ryggsäck och har en maxeffekt på 28 watt, till större varianter som ändå är små nog för exempelvis en balkong.

– Med en solpanel på kanske en gånger en meter kan du få ut ungefär 200 watt i perfekt läge, det vill säga mer än du normalt sett gör av med för belysning dagtid om du har ledlampor. Men då är man beroende av att solen skiner, säger Mats Danielsson.

Även dieselaggregat är ett sätt att klara strömmen under en något längre period, framför allt för den som bor i hus. Ett billigare aggregat ger däremot sällan el av tillräcklig kvalitet för att driva lite känsligare hemelektronik, som tv, dator eller värmepump.

– Då krävs en anläggning som kostar kanske fem gånger så mycket, men du har du ett fungerande elverk. Annars är det bättre att använda sitt dieselaggregat för att ladda sin powerstation, som ger jämn och fin el, om man har bägge.

ANNONS

Om elen slås ut längre

Många av dem som kontaktar Mats Danielsson för rådgivning kring att skaffa solceller, har även en tanke om att de ska vara ett skydd vid strömavbrott. Men så länge man inte har en så kallad off-grid lösning, där solpanelerna inte alls är kopplade till elnätet, så kommer de inte att ge någon el om strömmen går.

– Många hade hoppats på att kunna klara sig helt och hållet på sina solpaneler vid ett strömavbrott, men tyvärr är det inte så enkelt. Om elnätet ligger nere så stängs växelriktaren som är kopplad till solpanelerna av, och det ska den göra. Det går att komma runt det, men det är både dyrt ganska komplicerat än så länge.

I dag rekommenderar man i stället batteripaket som laddas med solcellerna, men utvecklingen på området går fort.

– Det finns de som säger att det redan till hösten kan finnas färdiga system för att leverera el direkt till huset från solpanelerna, säger Mats Danielsson.

Bilen lösningen i framtiden

Inom kort är det även många som tror att så kallad vehicle-to-grid teknik kommer kunna användas. Det innebär att man kan inte bara kan ladda sin elbil, utan även plocka ut el om det skulle behövas. I dag är bilarnas batterier flera gånger större än de batteripaket man använder i villor.

ANNONS

– De ligger oftast på mellan fem och tio kilowattimmar, annars blir de för dyra. Men även en liten elbil har ett batteri på 40 kWh. Då kan man lugnt plocka ut tio av dem och använda i huset, och ändå ha tillräckligt kvar till bilen så att det räcker till en normal körning. Exempelvis för att köra till en del av stan där det kanske fortfarande finns ström och snabbladda, för att sedan åka hem och använda i huset, säger Mats Danielsson, och tillägger att tekniken inte är långt borta.

– Många stora tillverkare säger att de kommer att ha bilar som klarar detta redan i år.

LÄS MER:William byggde om klassisk Citroën till elbil

LÄS MER:Han lever utanför elnätet – producerar sin egen el

LÄS MER:Så dyrt blir ditt bolån när räntorna stiger

LÄS MER:Så preppar du inför en cyberattack

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS