Han lever utanför elnätet – producerar sin egen el

Intresset för att producera egen el växer. Vissa siktar så högt som att helt leva utanför elnätet – så kallat off-grid. Vaun Roughton i Lerum klarar sig till stora delar av året på enbart sina solceller.

ANNONS
|

Fler och fler blickar mot att producera egen el, både av ekonomiska och hållbarhetsmässiga skäl. Många för att komplettera sin vanliga elanvändning, för att kunna vara helt självförsörjande på el, eller leva helt utanför elnätet – det som ibland kallas att vara off-grid.

I Sjövik, en dryg halvtimme från Göteborg, bor Vaun Roughton. När han köpte sitt torp 2018 hade huset stått tomt länge, och hade varken vatten eller el indraget. Flytten från stan ut i naturen handlade mer om en längtan bort från stan och mot lugnet i naturen, än om att klara sig utanför elnätet.

Att han nu har en off-grid-lösning handlade till en början främst om ekonomi.

ANNONS

– När jag började kika på vad det skulle kosta att ansluta sig till elnätet så var det väldigt dyrt. Närmaste elcentral låg fem kilometer bort, säger Vaun Roughton.

LÄS MER:Tittit, 55, bytte jobb mitt i livet – nu lever hon sin dröm

LÄS MER:Så är det att jobba på kontor – utan att ha en plats

16 paneler på taket

När han började ta in offerter på solpaneler visade det sig att han kunde få solenergi nog för att klara sig, för en tredjedel av vad det skulle kosta att ansluta huset till elnätet.

– Då blev det självklart för mig att välja den vägen. Även om det var lite läskigt, det handlade fortfarande om mycket pengar och det är ganska oprövat att leva såhär.

Efter att ha lagt om taket på huset, kläddes det med 16 solpaneler på 305 watt styck. Från mars till oktober producerar de ett överskott av el, som bland annat går till att ladda batterier och elpatronen till värmepannans ackumulatortank.

– På så vis behöver jag inte elda för att få varmvatten under sommaren. Jag har även satsat på att ha så mycket laddbart som möjligt, så att solenergin kommer till användning. Som bilen, de flesta verktyg och gräsklipparen, de går alla att ladda.

Måste komplettera med bensin

Från november till februari är det dock klurigare. Då krävs ett bensindrivet elverk som komplement, för att stödladda batterierna.

– I år har november varit bra, men vissa år får man bara fyra soltimmar på en månad och då blir det svårt att ladda batterierna.

ANNONS

Målet är dock att använda elverket så lite som möjligt. I stället kikar Vaun Roughton på andra lösningar, som att utöka antalet solceller, ta ner skog för att förbättra förutsättningarna under vintern när solen står lågt.

– Jag har även kikat på att komplettera med vindkraft som ett alternativ, just för att batterier inte är en ultimat lösning. De har bara en viss livslängd och är ganska dyra att köpa in. Men än så länge verkar solceller vara det mest effektiva.

Kan lära sig av varandra

I nuläget producerar solcellerna 3 800 kilowattimmar per år. Vaun Roughton valde i slutändan ett solpanelsföretag som hjälpte till med all beräkning utifrån hans ambition. Allt som vanligtvis finns i ett hus skulle finnas och fungera även här – diskmaskin, tvättmaskin och tv behövs året om. Projektet engagerande även för hantverkarna som utförde byggnationen.

– Även de upplevde det som ett spännande projekt, något de inte gjort förut. För elektrikern var det något av en utmaning hur man skulle tänka. Vi fick göra en del research längs vägen.

Det finns flera grupper och communitys som samlar personer som lever off-grid. Här har det funnits mycket inspiration och lärdomar att hämta, och Vaun Roughton har även själv kunnat bidra med en del kunskap från sin resa.

ANNONS

– Man lär sig mycket av sina misstag, och jag har kunnat dela med mig av mina erfarenheter. Sedan finns det även många som har gjort samma resa, eller påbörjat den, som har extremt mycket kunskap.

Drabbas inte av prischocken

Anledningen till bortkopplingen varierar. Många strävar efter hållbarhet, men klimatsmart lösningen är går att diskutera.

– Hur miljövänliga är batterierna, och hur har solcellerna producerats? Det är komplicerade frågor som ofta debatteras. För mig handlar det delvis om att klara sig på egen hand om det skulle krisa. Men även om att våga testa, det var många som sa till mig att det inte skulle gå. Då blev jag extra taggad på att prova. Nu när elpriserna är så höga är jag tacksam för att jag vågade. Jag har väldigt låga driftskostnader.

Fakta off-grid/solpaneler

• Att leva off-grid innebär att man helt kopplar bort sig från elnätet, och inte kan köpa någon el utifrån. Man kan inte heller sälja överskottet av den el man själv producerar.

• Det finns även dem som är självförsörjande på el men inte off-grid. Det innebär att man under ett år producerar lika mycket som man förbrukar, men via elnätet säljer sitt överskott under sommaren och köper tillbaka el under vintern.

• Hur mycket el solceller producerar under ett år är beroende av olika faktorer, som platsen de står på och antalet soltimmar. En tumregel är att en installerad kW ger cirka 800-1100 kWh per år.

• Normal energiförbrukning för en villa är cirka 20 000 kWh per år.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS