Polestar investerar i bolag för extrem snabbladdning av bilar

Volvo Cars systerbolag Polestar investerar i ett israeliskt bolag för snabbladdning av elbilar – det handlar om att nå 160 kilometers räckvidd på bara fem minuters laddning.

ANNONS
|

Laddinfrastruktur och laddning har varit en svag punkt i det stora skiftet bort från bensin- och dieselbilar mot elektriska fordon. Att tanka en bil med fossila bränslen går idag snabbare än att ladda en batteribil. Men nu investerar Polestar, som är ett utpräglat elbilsföretag, i ett israeliskt bolag för snabbladdningsteknik, meddelar bolaget på tisdagen i ett pressmeddelande. Polestar blir delägare i israeliska Storedot, den första finansiella investering Polestar gör i ett annat företag.

Tanken är att den israeliska tekniken kommer att användas i framtida Polestarmodeller. Storedot utvecklar batterier som skiljer sig åt mot dagens elbilsbatterier – kiseldominerade batterier som också optimeras med AI-teknik.

ANNONS

Supersnabb laddning i framtiden

Bolaget siktar på att kunna producera elbilsbatterier som kan ladda upp bilar för en räckvidd på upp till 160 kilometer på bara fem minuter till 2024. Och om cirka tio år är planen att batterierna ska kunna laddas för en räckvidd på 160 kilometer på bara två minuter.

Enligt Polestar pågår redan tester för hur man kan anpassa Storedots battericellsteknik till Polestars bilar.

– Laddnings- och räckviddsångest oroar och hindrar ofta förbränningsmotorförare från att byta till elbilar. Storedots avancerade batteriteknik har potential att erbjuda verkliga lösningar på dessa problem. Om våra nuvarande pilotprojekt med Storedot är framgångsrika, skulle vi kunna se att dessa lösningar implementeras i Polestar-bilar till år 2026, säger Polestars vd Thomas Ingenlath i ett uttalande.

Samarbetet med Polestar kommer hjälpa Storedot att skynda på utvecklingen av den nya tekniken, enligt bolagen. Sedan tidigare har bland annat Daimler och Volvo, samt elektronikjätten Samsung och oljejätten BP investerat i Storedot.

LÄS MER:Polestar sänker målen efter corona-nedstängningen i Kina

LÄS MER:Polestar får jätteorder av hyrbilsjätten Hertz

LÄS MER:Avloppsvatten ska kyla ner batterifabriken i Torslanda

LÄS MER:Polestar visar upp sportbil – ska utmana Tesla

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS