Polestar tvingas slå av på takten efter covid-19-utbrottet i Kina och nedstängningarna där.
Polestar tvingas slå av på takten efter covid-19-utbrottet i Kina och nedstängningarna där. Bild: Joakim Ståhl/SvD/TT

Polestar sänker målen efter corona-nedstängningen i Kina

En ökad försäljning, men en sänkt prognos för helåret. Volvos systermärke Polestar tvingas att sänka produktionsmålet för 2022 – orsaken är nedstängningen i Kina efter corona.

ANNONS
|

Polestar har ökat försäljningen under detta året och sålde 13 600 bilar under årets fyra första månader, vilket var en fördubbling mot i fjol för det unga bolaget, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Märket uppger också att börsintroduktionen i USA fortfarande är planerad till första halvåret i år – alltså innan juni månads utgång. Samtidigt ökade order på märkets elektriska bilar med det tredubbla, till 23 000 fordon, samma period, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Men de omfattande nedstängningarna efter covid-19-utbrottet i Kina påverkar företaget, som har sin bilfabrik i landet. I stället för att leverera 65 000 bilar under 2022 kommer märket bara att kunna leverera 50 000, en minskning med 23 procent.

ANNONS

Försöker ta igen produktionen kommande år

”Minskningen för 2022 beror helt och hållet på nedstängningarna i Kina. Polestar, tillsammans med sina samarbetspartners Volvo Cars och Geely, fortsätter att aktivt hantera dessa pågående utmaningar inom leveranskedjorna”, skriver bolaget.

Bolaget planerar att införa ytterligare ett produktionsskift i fabriken i Kina för att försöka ta igen en del av produktionen som gått förlorad, och uppger samtidigt att man tror sig kunna leverera enligt plan de kommande åren – 2025 siktar man på att kunna sälja 290 000 bilar.

Som GP skrivit tidigare under våren fick Volvos systermärke en stororder av hyrbilsföretaget Hertz, som man inlett ett samarbete med om 65 000 bilar under de kommande fem åren.

Från oktober kommer kunder kunna börja beställa den nya elektriska suven, Polestar 3, efter att den visats upp. Den nya modellen kommer att tillverkas i Kina, men även i systermärket Volvo Cars fabrik i USA.

LÄS MER:Polestar får jätteorder av hyrbilsjätten Hertz

LÄS MER:Lynk & Co andas ut efter experimentåret

LÄS MER:Trots vackra löften – så stora är Göteborgsjättarnas utsläpp egentligen

LÄS MER:Polestar visar upp sportbil – ska utmana Tesla

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS