Omid Haddad, (till vänster) restaurangchef på Sannegårdens pizzeria vid Skanstorget konstaterar att restaurangkedjan förmodligen kommer att baka 1 500 pizzor innan nyårdagans slut.
Omid Haddad, (till vänster) restaurangchef på Sannegårdens pizzeria vid Skanstorget konstaterar att restaurangkedjan förmodligen kommer att baka 1 500 pizzor innan nyårdagans slut. Bild: Mia Höglund

Pizzasuget fortfarande enormt på nyårsdagen

Pizzan är ohotad som svenskarnas favoritmat på nyårsdagen. Det var högt tryck ute i Göteborgs pizzerior och buden fick köra skytteltrafik för att leverera mat till alla nyårströtta.

ANNONS

Om man blev lite yr i hatten när man firade in det nya decenniet, brukar det följas av ett sug på något som är "fett och fiberfritt" – som pizza.

Och av GP:s snabbscanning under på nyårsdagen ser pizzan ut att vara den mest eftertraktade maträtten.

LÄS MER:Dominos öppnar två nya pizzerior till i Göteborg

LÄS MER:Dominos pizza vill sälja butikerna i Göteborg

Kebabpizzan regerar

Vid Sannegårdens Pizzeria vid Skanstorget, ringlade sig kön av hungriga kunder nästan ut på gatan och fönstren till restaurangen hade immat igen. Fullknökat redan klockan 16.00.

– Hur det har varit i dag? Det är kaos! Tills nu har vi bakat 1 000 pizzor och det lär väl landa på 1 500 vid dagens slut, säger restaurangchefen Omid Haddad.

ANNONS

Vid dagens slut hade Sannegårdens pizzeria vid Skanstorget bakat 1 700 pizzor.

Och det är kebabpizzan som regerar.

För att klara trycket är det dubbelt så många inne och jobbar i köket, och pizzorna langas över disk på löpande band.

Leverans på löpande band

Inte minst till alla bud som kör hem pizzor till alla nyårsfirare som inte själva orkat ta sig till butiken.

– Det har varit väldigt stressigt i dag, Hittills har jag gjort 14 leveranser, och då har man flera beställningar på en gång. Hur många det blir innan dagens slut har jag ingen aning om, säger Parneet och hoppar upp på mopeden och kör iväg.

Hos Dominos Pizza på Linnégatan utspelas liknande scener. Telefonen ringer oavbrutet och de elektroniska bongarna tickar på i en rasande fart.

– Jo, men vi klarar leveranserna på mindre än 25 minuter. Det är en perfekt dag, en av årets allra bästa dagar, säger restaurangchefen Meki Mehmedi.

Tredubblad pizzaförsäljning

På nyårsdagen tredubblas försäljningen mot en vanlig söndag.

Här är det pepperoni feast som är nummer ett hos kunderna.

En av årets pizzabubblare, hittar man en stenkast bort på Plantagegatan, där Omnipollo håller pizza party för allra första gången.

– Normalt har vi en hamburgermeny, men vår systerrestaurang i Stockholm serverar pizzor, så vi är med på tåget och serverar pizzor för första gången. Och det har gått väldigt bra, säger barmanagern Simon Bredenberg.

ANNONS
Pizzadagen
Bild: Mia Höglund

Hett i pizzaköken

Ingen fyr

Hos Sannegårdens pizzeria säljs det över tusen pizzor på nyårsdagen. Bild: Mia Höglund
Pizzadagen
Bild: Mia Höglund

Hemkörning

Ingen fyr

Parneet på Uber Eat kör skytteltrafik med pizzor på nyårsdagen. Bild: Mia Höglund
Pizzadagen
Bild: Mia Höglund

Flygande pizza

Ingen fyr

Pizzabagaren Bright Agnedohn, bjuder på klassisk pizzasnurr bakom disken på Dominos Pizza. Bild: Mia Höglund
Pizzadagen
Bild: Mia Höglund

Väntan på kebabrulle

Ingen fyr

Anton Peretin, 9 år, i sällskap med pappa Stefan, fick vänta ända till nyårsdagen på sin kebabrulle. Allt enligt tradition. Bild: Mia Höglund

Vesuvio toppar i Sverige

Pizzan, denna uritalienska maträtt är snart lika traditionsenligt som som skinkan på julbordet och bubblet på nyårsafton. Enligt Foodoras statistik (tidigare Onlinepizza), så är svenskarnas mest populära pizza Vesuvio. Men göteborgarna har en annan smak. Här är det Margherita som är den mest sålda pizzan, följd av kebabpizza, Hawaii, Capricciosa och Vesuvio.

LÄS MER:Laddat för pizzakrig i Göteborg i höst

Utanför Sannegårdens pizzeria väntar Stefan Peretin på sin son Anton, som är inne för att hämta beställda kebabrullar.

– Varför man äter pizza på nyårsdagen? Tja, det har man väl alltid gjort. När jag var 15 år jobbade jag på en pizzeria, och på nyårsdagen sålde man tre till fyra gånger så mycket pizza som en vanlig dag. Det var väldigt hektiskt, säger Stefan Peretin.

– Men på den tiden var det inte kebabpizza som gällde, då var det Capricciosa, säger han.

Fakta: Pizza

Pizza är en maträtt som består av ett runt tunt bröd med fyllning som gratineras i ugnen.

Pizza innehåller för det mesta örter som basilika och oregano men också olika kombinationer av kött, fisk, fågel, skaldjur, grönsaker och svamp.

Rätten kommer ursprungligen från Neapel i Italien.

ANNONS