Kinesiska Geely kan minska ägandet i AB Volvo

Kinesiska Geely är storägare i lastbilsjätten AB Volvo – den fördelningen kan minska när Geely med upp till en femtedel när Geely måste betala av ett mångmiljardlån, uppger SR Ekot.

ANNONS
|

Geely är näst största ägare i lastbilsjätten AB Volvo med 8,20 procent av kapitalet.

Den ägarbilden kan komma att förändras radikalt framöver, rapporterar Ekot, när Geely ska betala tillbaka ett lån, aningen med pengar eller aktier.

Enligt Ekots uppgifter skulle Geelys ägande kunna minska med ungefär en femtedel om hela lånet betalas tillbaka med aktier.

Inga planer på att sälja allt

Geely lånande motsvarande drygt 4,5 miljarder kronor via så kallade obligationer för fyra år sedan. Det räntefria lånet ska nu betalas tillbaka, antingen med pengar eller via B-aktier i AB Volvo. Om man väljer att betala med aktier, minskar ägandet.

– I den eventualitet vi skulle välja att lösa in obligationer mot aktier så skulle vår totala ägarandel kunna justeras något, men vad vi väljer är beroende av när obligationsinnehavarna väljer att lösa in obligationerna under den kommande ettårsperioden. Det kommer vara beroende av hur omständigheterna ser ut vid det tillfället, så det är inget vi kan kommunicera nu, säger Stefan Lundin, kommunikationschef på Geely i Sverige, till Ekot.

ANNONS

Geelys ägande i AB Volvo har varit mycket uppmärksammat sedan det oväntade köpet för drygt fem år sedan. Nyligen fanns till exempel en förnyad debatt om bolaget ska få en plats i lastbilsjättens styrelse.

Geely har inga planer på att avyttra alla aktier i AB Volvo.

– Nej, som vi kommunicerade redan 2019 är vår ambition att vara långsiktiga investerare i AB Volvo och eventuella justeringar i ägarandelen påverkar inte den långsiktiga strategin, säger Lundin till Ekot.

LÄS MER:Volvos nye designchef: Precis vad jag sökt efter i ett bilmärke

LÄS MER:Volvo Cars ägare Li Shufu säljer Daimler – kan öppna för styrelseplats i AB Volvo

LÄS MER:Ny lag ska kunna stoppa utländska uppköp

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS