Justitieminister Gunnar Strömmer och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.
Justitieminister Gunnar Strömmer och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ny lag ska kunna stoppa utländska uppköp

Svensk skyddsvärd verksamhet är utsatt för hot från utländska investerare. Nu går regeringen vidare för att kunna stoppa säkerhetshotande investeringar från främmande makt.

ANNONS

Politiker över blockgränserna är eniga om att staten behöver bättre verktyg för att kunna stoppa utländska direktinvesteringar eller uppköp av svenska företag.

Frågan har aktualiserats under senare år i takt med att Kinas ekonomiska styrka och utländska investeringar har ökat. Till exempel är ett statligt kinesiskt bolag största ägare av svensk vindkraft, och kinesiska Geely äger sedan över tio år tillbaka Volvo Cars.

Regeringen lämnar nu ett lagförslag till Lagrådet om ett nytt granskningssystem för att kunna förbjuda sådana affärer. En granskningsmyndighet ska pröva investeringarna i samverkan med andra myndigheter.

Det ska bland annat införas en anmälningsskyldighet från investeraren.

Skyldighet att anmäla

– Bakgrunden till lagrådsremissen är att det svenska säkerhetsläget har försämrats under en lång följd av år, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS

Att Sverige saknat ett granskningssystem är problematiskt, anser ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Han menar att det kan finnas utländska investeringar som inte skulle ha tillåtits.

TT: Ska kinesiska företag fortsatt kunna investera i vindkraft?

– Det är en sådan sektor som kan komma att träffas av den här lagstiftningen, säger Bohlin.

Han nämner även investeringar i hamnar och i halvledarteknologi.

Investeringar som redan har gjorts kommer dock inte att omfattas av regleringen.

"Ligger i baktakt"

Säpo har varnat för att utländska investerare med avancerade upplägg kan komma att kringgå granskningen. Men enligt Gunnar Strömmer är systemet robust.

– Omständigheten att alla har en anmälningsskyldighet undanröjer till exempel risken för att utländska aktörer använder sig av svenska bulvaner, säger han.

18 av 27 EU-länder har redan den här typen av granskningssystem på plats.

– Sverige ligger här lite i baktakt. Nu är det dags att komma i fas med omvärlden och stärka säkerheten, säger Strömmer.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 december 2023.

Fakta: Nytt granskningssystem

Utländska direktinvesteringar kan innebära risker för svenska intressen.

Regeringen föreslår en granskningsmyndighet.

Den ska granska utländska direktinvesteringar i svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet, exempelvis i form av samhällsviktig eller säkerhetskänslig verksamhet.

Myndigheten kan villkora eller förbjuda investeringen.

Det är inte klart vilken myndighet som får uppdraget, men utredaren föreslog Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Säpo har pekat ut Ryssland, Kina och Iran som de största säkerhetshoten mot Sverige.

Källa: Regeringen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS