Azelio har planer på ett stor energilagringsfabrik, men utvecklingen av bolaget kräver kapital.
Azelio har planer på ett stor energilagringsfabrik, men utvecklingen av bolaget kräver kapital. Bild: Azelio

Göteborgsbolaget kraschar på börsen efter förlust

Göteborgska energibolaget Azelio redovisar nära 120 miljoner kronors förlust för fjärde kvartalet. Aktien rasar med nära 15 procent på fredagen.

ANNONS
|

Solenergibolaget Azelios siffror för fjärde kvartalet fortsätter vara en dyster läsning för aktieägarna. Bolaget har en lång uppförsbacke bakom sig, med förlustsiffror och uppsägningar.

Rörelseresultatet blir minus 119 miljoner kronor, mot minus 108 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

Försäljningen landar på minus 59 000 kronor, mot plus 44 000 kronor för fjärde kvartalet 2022.

Att bolaget har en negativ omsättning beror på kreditering till kund.

Kommer att ha brist på pengar senare i vår

Bolagets vd Jonas Wallmander skriver i en kommentar till rapporten att affärsdiskussioner om kundavtal har tagit mycket längre tid än förutsett, vilket kommer att innebära likviditetsbrist för Azelio i slutet av andra kvartalet i år.

ANNONS

– Många olika aktiviteter för att säkra denna nödvändiga finansiering pågår sedan början av året, inklusive sonderingar för en ny företrädesemission. Parallellt med detta planeras ytterligare initiativ för att minska kostnader. För att säkra 12 månaders fortsatt drift behöver bolaget mellan 150 och 300 miljoner kronor, beroende på hur stora nya kostnadsreduktioner som kan genomföras, skriver Jonas Wallmander.

Azelios aktie rasade med nära 15 procent under fredagens handel. Aktien har rasat med nära 59 procent i år och är nu värd 50 öre.

LÄS MER:Göteborgsbolaget rasar på börsen - efter vinstvarning

LÄS MER:Azelio rasar på börsen efter besked om emission

LÄS MER:Bolagen från Göteborg som kraschat på börsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS