Fingerprint Cards rasar på börsen – efter besked om 38 procents rea på aktier

Minuter efter börsöppning på torsdagen hade Göteborsbolaget Fingerprint Cards rasat med över 20 procent på börsen.
Detta efter att biometribolaget gått ut med villkoren i sitt senaste försök att få in mer pengar.

ANNONS
|

Det handlar om en företrädesemission, vilket förenklat innebär att Fingerprint utfärdar nya aktier för att få in mer kapital till företaget. Först chans att shoppa loss får redan befintliga aktieägare, därav namnet företrädesemission.

Göteborgsbolaget har tidigare meddelat att man ska göra en emission och på torsdagen släppte man villkoren för den som vill ta del av den. Det står därmed klart, enligt DI, att nya b-aktier kommer att kunna köpas för 0,09 kronor, vilket är med 38 procents rabatt.

Efter beskedet backade Fingerprint med över 20 procent på Stockholmsbörsen och var vid 10.30-tiden värd 0,36 kronor styck.

Har rasat flera gånger förr

Det är långtifrån första gången som den tidigare småspararfavoriten bombat på börsen. Till exempel rasade man med 38 procent för snart en månad sedan när man gick ut med att företrädesemissionen var på gång. Tanken med emissionen, berättade man då, var att ta in 310 miljoner kronor. Dessutom hade man fått ett kortfristigt lån på 60 miljoner kronor för att täcka pengabehovet fram till genomförandet av emissionen.

ANNONS

Räddningsemissionen är den tredje på lite drygt 18 månader för Fingerprint Cards del. skriver DI. Göteborgsbolaget ska nu fasa ut sin mobilverksamhet för att istället försöka växa med datorer, lås och biometriska kort, alltså fingeravtrycksläsare.

Får inte prövat sin fängelsedom

Tidigare i veckan stod det också klart att Högsta domstolen inte kommer att pröva fängelsedomen på ett och ett halvt år mot Fingerprint Cards storägare och tidigare vd Johan Carlström. Han är tidigare dömd i tingsrätt och hovrätt för grova insiderbrott i samband med affärer med Fingerprint Cards-aktier under åren 2013 och 2014, skriver TT.

LÄS MER:HD prövar inte insiderdom i Fingerprint-målet

LÄS MER:Fingerprint Cards kraschar på börsen

LÄS MER:Så går det för börsjättarna från Göteborg – då kommer rapporterna

LÄS MER:Göteborgsbolag rusar på börsen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS