Fingerprint Cards aktie rasar efter att bolaget tar in mer pengar

Göteborgska biometriföretaget Fingerprint Cards gör sig av med ett lån och plockar in mer pengar av aktieägare. Beskedet fick aktien att rasa på Stockholmsbörsen på måndagen.

ANNONS
|

Göteborgska Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning i mobiler och betalkort, har haft problem med försäljningen och att bolaget haft ett för stort lager. Nu i juli meddelade bolaget att man rekryterat en ny vd, vilket fick den pressade aktien att öka.

På söndagen meddelade bolaget att man löser in ett lån på 300 miljoner kronor tidigare än vad villkoren i lånet krävde. Det handlar om ett obligationslån, där man får pengar och där villkoren får lånet slås fast i ett skuldebrev – villkoren har dock inte varit till nytta för Fingerprint Cards, enligt bolaget, utan har begränsat handlingsfriheten.

ANNONS

Tar in nya pengar

För att göra detta tar bolaget in 340 miljoner kronor genom att bland annat plocka in mer pengar från de befintliga aktieägarna, genom en så kallad företrädesemission och ett konvertibellån. Vid en företrädesemission utfärdar alltså bolaget nya aktier till en riktad grupp.

– Det är mycket glädjande att meddela att Fingerprints i en utmanande finansieringsmarknad har säkrat ny finansiering genom konvertibellån och en fullt garanterad företrädesemission. Finansieringen och återbetalningen av vårt utstående obligationslån förstärker bolagets balansräkning och finansiella ställning väsentligt, sa styrelseordförande Christian Lagerling i ett uttalande som tillade att det gör det möjligt för bolaget att fortsätta växa.

Men när Stockholmsbörsen öppnade på måndagen så rasade bolagets aktie efter beskedet – kursen sjönk med över tio procent.

LÄS MER:Fingerprint Cards får ny vd – ska vända krisande bolaget

LÄS MER:Fingerprint rasar på börsen efter stor förlust

LÄS MER:Skandalerna vi minns – här hamnade cheferna sedan

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS