Sedan IF Metall gick ut i strejk i syfte att få till ett kollektivavtal hos elbilstillverkaren Tesla, har en rad fackförbund gått ut med sympatiåtgärder. ST:s har inneburit att Postnord inte längre får leverera registreringsskyltar till nya bilar, något som har fått Tesla att stämma svenska staten, enligt DI.
Sedan IF Metall gick ut i strejk i syfte att få till ett kollektivavtal hos elbilstillverkaren Tesla, har en rad fackförbund gått ut med sympatiåtgärder. ST:s har inneburit att Postnord inte längre får leverera registreringsskyltar till nya bilar, något som har fått Tesla att stämma svenska staten, enligt DI. Bild: Jessica Gow/TT

DI: Tesla stämmer svenska staten över registreringsskyltar

Strejken gör att Tesla inte längre får några nya registreringsskyltar. Nu stämmer elbilsjätten svenska staten, Transportstyrelsen och Postnord.
Det rapporterar DI som hänvisar till domstolshandlingar.

ANNONS
|

Normalt får nya Tesla-bilar sina registreringsskyltar med hjälp av Postnord. Men inte nu längre, enligt DI, och det är en av alla sympatiåtgärder för IF Metalls strejk, vars syfte är att få till ett kollektivavtal hos elbilsjätten. Regskyltarna kommer normalt till Tesla via Transportstyrelsen som inte får byta postleverantör, det finns det myndighetsbeslut på. Tesla får inte heller hämta skyltar direkt hos tillverkaren.

Sedan i tisdags, då fackförbundet ST:s blockad började gälla, har därför inga av regskyltar nått fram till Tesla.

Enligt Tesla rör sig hanterandet av registreringsskyltarna om diskriminering och därför han man nu vänt sig till svensk domstol, enligt Dagens Industri. Tesla kräver att tingsrätten ska låta dem få runda Transportstyrelsen och hämta skyltarna direkt hos skylttillverkaren Scandinavian Motorcenter under tiden som frågan hanteras rättsligt.

ANNONS

Enligt DI skriver Tesla bland annat till tingsrätten att det faktum att de inte får registreringsskyltarna inte kan ”beskrivas på annat sätt än som ett unikt angrepp på ett företag verksamt i Sverige, vilket alltså sker med Transportstyrelsens goda minne”.

Senare under måndagen står det klart att Tesla även stämmer Postnord för utebliven post, enligt DI.

LÄS MER:Så stoppar Postnord nya Teslor

LÄS MER:Medlaren: Musk har gett order – Tesla får inte skriva avtal

LÄS MER:Nu utvidgas strejken – Svenskt Näringslivs bekymrat

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS