Så stoppar Postnord nya Teslor

Sympatiåtgärder för IF Metalls strejk mot Tesla blockerar Postnords hantering av registreringsskyltar till nya Teslabilar.
Samtidigt har Elon Musk för första gången uttalat sig om strejken: ”Galenskap!” skriver han på sin egna plattform X.

ANNONS
|

IF Metalls strejk mot Tesla för att få teckna kollektivavtal har snart pågått i en månad. En rad andra fackföreningar har inlett sympatiåtgärder med IF Metall och blockerar varor och tjänster som har med Tesla att göra. Bland dem finns Seko som sedan i måndags natt inledde sin blockad mot all utdelning, utlämning och avhämtning och försändelser, brev, paket och pall som görs av Postnord och Citymail till Teslas anläggningar i Sverige. Fackförbundet ST inledde sin blockad mot leveranser till Tesla i tisdags.

Det innebär att inga registreringsskyltar till nya Teslor kommer att levereras, skriver Dagens Industri.

Och utan registreringsskylt får man inte köra.

ANNONS

Postnord kringgår inte blockaden

– Vi är neutrala i grundkonflikten, men vi kringgår inte blockaden. Försändelser som ska till Tesla delas inte ut. Strejkrätten är så stark att den räknas som force majeure. Det betyder att vi inte bryter mot samhällsuppdraget, säger Anders Porelius, presschef på Postnord till DI.

Tesla kommer inte att kunna runda blockaden och låta andra aktörer leverera registreringsskyltarna, eftersom Transportstyrelsen som är ansvarig för dem har tecknat ramavtal med Postnord och inte får byta postleverantör.

Posten som inte kommer fram till Teslas svenska anläggningar tar Postnord hand om och sparar.

Tesla: Det är Transportstyrelsens plikt att leverera skyltar

Hur många registreringsskyltar som är frysta på grund av blockaden är oklart. Men från januari till oktober har det registrerats 17 000 nya Teslor i Sverige.

De nya skyltarna beställs nära bilarna lämnar fabriken och monteras sedan på de svenska anläggningarna.

Tesla rasar mot Transportstyrelsen och Postnord.

– Det faktum att Transportstyrelsen, sen statliga myndighet som ansvarar för leverans av alla registreringsskyltar i Sverige, och Postnord, ett statligt företag, på detta sätt bidrar till det oproportionerliga agerandet från svenska fackföreningar är anmärkningsvärt. Det är Teslas lagliga rätt att inte sluta kollektivavtal och Transportstyrelsen har en laglig plikt att leverera registreringsskyltar, skriver Tesla i ett uttalande till DI.

Elon Musk kommenterar på torsdagen för första gången den svenska strejken på Tesla.

ANNONS

– Det här är galenskap", skriver han i en kommentar till ett inlägg på X som handlar om strejken, skriver TT.

F Metalls strejk har snart pågått i fyra veckor och flera LO-förbund har anslutit sig med sympatiåtgärder.

Parterna träffades senast den 6 november då förhandlingarna helt körde fast.

LÄS MER:Teslabilar fortsätter rulla in – trots strejken

LÄS MER:Teslakonflikten utökas

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS