Medlaren: Musk har gett order – Tesla får inte skriva avtal

Det finns inget slut i sikte för dödläget mellan IF Metall och Tesla. Åtminstone inte om man ska tro medlaren Kurt Eriksson, som till Dagens Industri säger att bolaget fått order från vd Elon Musk om att inte teckna kollektivavtal.

ANNONS
|

Den djupa konflikten mellan fackförbundet IF Metall och elbilstillverkaren Tesla går nu mot sin fjärde vecka.

Under den tiden har flera andra LO-anslutna förbund – 8 av 14 totalt – anslutit sig till IF Metalls kamp i solidaritet, exempelvis Elektrikerna och Svenska Målareförbundet, som nu varken kommer serva Teslas laddstolpar eller lacka deras bilar.

Men enligt DI har förhandlingarna fullständigt brakat samman och befinner sig nu i ett dödläge. Parterna har inte träffats alls sedan den 6 november, och enligt Kurt Eriksson, utsedd medlare i konflikten, beror det på att man från Teslas huvudkontor i USA sagt blankt nej.

ANNONS

– De får ju inte träffa avtal. Det är order från Elon Musk. Det svenska bolaget har ingen handlingsfrihet alls, säger han till tidningen.

”Finns inget att prata om”

DI beskriver honom som ”uppgiven” och på måndagen tog Kurt Eriksson återigen kontakt med Teslas juridiska ombud.

Men beskedet var detsamma: Inget avtal.

– Det finns liksom ingenting att prata om eftersom beskedet från Tesla är att de inte får skriva på kollektivavtal och IF Metall säger att vi ska ha kollektivavtal. Det är en sak om man säger att vi är beredda att hitta en lösning, men nu är det blankt nej. Handlingsfriheten från det svenska bolaget är högst begränsad har jag förstått, säger Kurt Eriksson.

Enligt DI har Kurt Eriksson medlat i konflikter sedan 2015. Han säger dock att han aldrig tidigare upplevt ett utgångsläge likt detta.

– Nej. Det är väldigt speciellt eftersom det är ett internationellt bolag där den som bestämmer sitter i ett annat land.

Kurt Eriksson säger dock att han fortfarande ”står till parternas förfogande”.

LÄS MER:Teslakonflikten utökas

LÄS MER:Teslabilar fortsätter rulla in – trots strejken

LÄS MER:Musk stämmer researchgrupp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS