Hövding har snabbt blivit en populär produkt och finns tillgänglig i en rad länder.
Hövding har snabbt blivit en populär produkt och finns tillgänglig i en rad länder. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Cykelhjälmen Hövding stoppas av Konsumentverket

Konsumentverket har beslutat om ett tillfälligt förbud mot försäljning av cykelhjälmen Hövding 3. Det rapporterar SVT Nyheter.
”Hövding delar inte Konsumentverkets bedömning och kommer att överklaga beslutet”, skriver Hövding till GP.

ANNONS
|

Redan i maj kunde SVT:s program Uppdrag Granskning avslöja att företaget Hövding sålt hjälmar med kända konstruktionsfel. Efter programmet, och flera anmälningar från allmänheten, har Konsumentverket genomfört en granskning av företaget som gör uppblåsbara cykelhjälmar som användaren bär runt halsen i form av en krage.

Företaget själva har inte velat stoppa försäljningen tills dess frågan huruvida det finns brister är utredd, och anser att Hövdings egna utredningar är tillräckligt goda. Konsumentverket är av en annan åsikt, och beslutade under onsdagen att tillfälligt förbjuda företaget från att sälja modellen Hövding 3, rapporterar SVT Nyheter.

Plockades bort från börsen

”Det är exempelvis inte visat att utrustningen aktiveras och ger en tillräcklig stötabsorption vid fordonshastighet överstigande 20 km/h. Vid EU-typkontrollen har skyddets funktion vid fordonshastighet överstigande 20 km/h inte provats alls”, skriver myndigheten i beslutet.

ANNONS

Försäljningsförbudet gäller omedelbart och tills myndigheten beslutar något annat. Om företaget bryter mot beslutet riskerar det vite på 3 miljoner kronor.

I fjol avnoterades Hövding från börsen. Under 2022 omsatte bolaget omkring 100 miljoner kronor och gjorde en förlust på 68 miljoner.

Hövding: Kommer överklaga

Hövding delar inte Konsumentverkets bedömning att testmetoden för Hövding 3 brister. De kommer att överklaga beslutet om säljstopp, skriver de i en kommentar till GP.

”Hövding kommer att följa Konsumentverkets beslut och tillfälligt upphöra med försäljningen av Hövding 3 i Sverige. Hövdings förhoppning är att kunna återuppta försäljningen när Konsumentverket och domstol har fått möjlighet att göra en fullständig prövning”, skriver de.

Det har inte tagits något beslut om ifall de exemplar som har sålts av Hövding 3 ska återkallas.

LÄS MER:Team Sportia i Göteborg i konkurs

LÄS MER:Twitters värde har halverats på ett år

LÄS MER:Kökstillverkare varslar 100 anställda

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS