Beslutet: Tingsrätten skjuter på beskedet om Teslas skyltar

Konflikten mellan Tesla och svenska fackförbund trappades upp under måndagen då Tesla stämde både Transportstyrelsen och Postnord. Det efter att leveransen av biltillverkarens registreringsskyltar stoppats i en sympatistrejk.
Solna tingsrätt beslutar idag att Postnord får tre dagar på sig att svara innan tingsrätten kan fatta beslut.

ANNONS
|

Bakgrunden till Postnords vägran att lämna ut Tesla-skyltarna är att fackförbundet Seko, som organiserar brevbärare, tagit till sympatiåtgärder till stöd för IF Metalls strejk mot Tesla. Sympatiåtgärderna innebär att Postnords Seko-medlemmar för närvarande inte delar ut post till Tesla, elbilstillverkaren kan därmed inte få tag i de registreringsskyltar som deras nya bilar kräver. Dessutom har Postnord i sin tur beslutat att elbilstillverkaren inte kan hämta registreringsskyltarna hos Postnord.

Tesla har fått rätt mot Transportstyrelsen

Tesla har tidigare fått rätt mot Transportstyrelsen som nu måste se till att de registreringsskyltar som finns hos skylttillverkaren Scandinavian Motorcenter lämnas ut, skriver Aftonbladet.

Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson säger till Aftonbladet på tisdagen:

ANNONS

– Skyltar för Teslabilar har fortsatt produceras under hela den pågående strejken. Enligt gällande avtal ska Scandinavian Motorcenter alltid lämna från sig alla tillverkade skyltar till Postnord och inte spara något. Inga skyltar för Teslabilar finns med andra ord hos skylttillverkaren. De har lagrats upp av Postnord, säger Andersson.

Bakslaget från tingsrätten

Under måndagen begärde Tesla att Postnord ska lämna ut 28 registreringsskyltar som företaget vägrar lämna ut. Hoppet från Tesla har funnits hos tingsrätten som under tisdagen skulle lämna besked för huruvida de har rätt till sina registreringsplåtar eller inte. Beskedet blev att Postnord inte behöver ge ut skyltarna utan att de måste få chans att yttra sig först innan ett slutgiltigt beslut kan komma.

LÄS MER:DI: Tesla stämmer svenska staten över registreringsskyltar

LÄS MER:Facket minskar – Teslastrid visar förlorad makt

LÄS MER:Så stoppar Postnord nya Teslor

ANNONS