Statsministerns utspel att en regering som har stöd av Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin  är ett försök flytta fokus från sakfrågorna, skriver debattören.
Statsministerns utspel att en regering som har stöd av Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin är ett försök flytta fokus från sakfrågorna, skriver debattören. Bild: Skärmdump/SVT

S har svårt att skilja på demokrati och socialdemokrati

Socialdemokraterna är vana vid att bestämma dagordningen för den politiska diskussionen och det verkar som om frestelsen att jämställa ”odemokratiskt” med ”osocialdemokratiskt” ständigt ligger nära, skriver Johan Forssell, rättspolitisk talesperson Moderaterna

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

18/3 Kom upp ur sandlådan, Stefan Löfven

20/3 Det är inte SD som förändrats, utan Moderaterna

Jag vill vara tydlig mot Mikael Damberg. Jag ”ondgör” mig inte över att Stefan Löfven ”kritiserar” Moderaterna. Statsministern får gärna kritisera oss, och han kan lita på att jag i gengäld kommer kritisera Socialdemokraterna. Det beror på att vi har olika uppfattningar om hur Sveriges problem ska lösas.

Det är inte heller upprörande att Socialdemokraterna tycker att Sverigedemokraterna har dålig politik. Vi moderater tycker förresten också annorlunda än Sverigedemokraterna i en rad frågor, till exempel rörande säkerhetspolitiken och Sveriges internationella samarbeten.

ANNONS

Vana att sätta dagsordningen

Problemet är att statsministern påstår att en regering som har stöd av Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin. Socialdemokraterna är vana vid att bestämma dagordningen för den politiska diskussionen och det verkar som om frestelsen att jämställa ”odemokratiskt” med ”osocialdemokratiskt” ständigt ligger nära.

Det håller inte. Vi moderater är beredda att bilda regering med stöd av alla partier som tar dessa problem på allvar och delar vår syn på hur de kan lösas.

Det är också ett försök att blanda bort korten och flytta fokus från sakfrågorna. Otryggheten är på högre nivåer än någonsin, människor vågar inte vittna och välfärdssystemen mjölkas på resurser genom systematiska bedrägerier. Dessutom kryper grov brottslighet ner i åldrarna på grund av gängens maktställning i de utsatta områdena. Kriminella utnyttjar barn som narkotikakurirer eller för att utföra beställningsmord. Och i detta läge går regeringen med sina stödpartier fram med tidsgränser för häktningar, som enligt Åklagarmyndigheten riskerar att få förödande konsekvenser för brottsbekämpningen och göra barn ännu mer utsatta för att utnyttjas.

Det håller inte. Vi moderater är beredda att bilda regering med stöd av alla partier som tar dessa problem på allvar och delar vår syn på hur de kan lösas.

Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson

ANNONS